Marcel Ciolacu: Fără vătafi în funcții publice!

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, crede că aroganța este o tendință în societatea românească și că atunci când cineva ocupă o funcție înaltă se simte stăpân absolut al dreptății, comparându-i pe aceștia cu vătafii medievali.

Declarația sa a avut loc în județul Prahova, în prezența primarului municipiului Ploiești, Andrei Voloșevici, care, în 2020, a câștigat alegerile sub umbrela PNL, dar care acum candidează din partea PSD. Această schimbare de tabără vine după trei ani în care primarul a avut conflicte cu președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu.

Marcel Ciolacu crede că administrația locală ar trebui să fie neutră din punct de vedere politic. El a menționat că perioada de campanie electorală, care durează 30 de zile, ar trebui să fie urmată de un efort de unire în care toți reprezentanții politici să se concentreze pe interesele cetățenilor care i-au ales. Ciolacu a adăugat că, în absența acestei unități, se continuă într-o paradigmă care persistă de mult timp.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

El a avertizat că un pericol major este crezul că persoanele care dețin funcții de autoritate sunt singurii care pot distribui dreptatea, și a criticat practica de a favoriza primarii de aceeași orientare politică și de a face presiuni împotriva celorlalți. Conform opiniei sale, cei care adoptă astfel de abordări în politică, în special în administrația locală, sunt adesea respinși de către alegători, deoarece aceștia percep această atitudine.

”Administraţia locală nu trebuie să aibă culoare politică. Există 30 de zile de campanie, iar după aceste 30 de zile de campanie toată lumea trebuie să se unească şi să vadă interesul cetăţenilor pe care îi reprezintă, care i-au ales.

Restul sunt poveşti, restul vom continua să stăm în aceeaşi paradigmă de foarte mult timp. Şi cel mai rău – să ştiţi că asta e pentru, nu critic un anumit partid sau o anumită persoană – cel mai rău, mai ales la noi, la români, este să credem că… să fim vătafi, când ocupăm o anumită funcţie şi să credem că noi vom împărţi dreptatea.

Cu primari care au aceeaşi culoare politică cu tine, cu primari care te deranjează, având aceeaşi culoare politică cu tine, împarţi dreptatea împotriva primarilor care nu sunt de culoare politică cu tine.

Toţi cei care au avut această abordare în politică, mai ales în administraţia locală, au pierdut alegerile pentru că oamenii simt acest lucru. Pe ei nu-i interesează nici scandalul, nici scuzele pe oameni”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Gata cu promisiunile electorale

Șeful PSD a subliniat că, după 30 de ani de la Revoluție și de vorbe goale, oamenii așteaptă să vadă acțiuni concrete, nu doar să asiste la jocuri politice în care unii își aruncă vina asupra altora și își găsesc scuze pentru lipsa de realizări.

Într-o notă mai subtilă, el a criticat candidatul Partidului Național Liberal (PNL) la președinția Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, care este învinuit de corupție.

”Nu poţi să laşi Consiliul Municipal să voteze împotriva propriului primar doar pentru că tu, şeful partidului, vătaful, ai alte opinii decât primarul şi vrei tu să-i arăţi cine e şef în sat. Oameni buni, suntem în 2024. Vremurile de vătaf din 92-96 au apus. Dacă înţelegem acest lucru, vom merge şi înainte”, a mai afirmat Ciolacu.

Liderul PSD a făcut aceste declarații într-un cadru în care îl avea alături pe Andrei Volosevici, actualul primar al municipiului Ploiești. În 2020, Volosevici a câștigat alegerile sub însemnele Partidului Național Liberal (PNL), dar în acest an candidează pentru al treilea mandat din partea PSD.

Trecerea lui Volosevici la PSD survine în urma unor acuzații publice conform cărora activitatea sa administrativă a fost împiedicată de echipa PNL și de președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu.