Marcel Ciolacu va discuta cu miniștrii

Luni dimineața, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că niciun minister nu va înregistra scăderi financiare în anul următor. A explicat că Ministerul Economiei va primi o alocare bugetară mai mică, subliniind că această decizie vine în urma desființării Ministerului IMM-urilor și Turismului. În contrast, s-a evidențiat o creștere semnificativă a fondurilor destinate Ministerului Transporturilor.

„Niciun minister nu va pierde bani anul viitor. Cele care vor primi mai puțini bani sunt cele care au finalizat investițiile și au avut banii pentru cofinanțare anul acesta. Scriptic, ca și procente, este Ministerul Economiei, dar este normal pentru că s-a desființat Ministerul IMM-urilor și Turismului. La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare și la Ministerul Sănătății, aproape 26%.

Este o majorare și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am ajuns la 12 mld de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim cât mai corect cum cheltuim acești bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor Breaking News-uri că nu sunt bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, când noi alocăm 12 mld de euro la Casa de Sănătate”, a spus Marcel Ciolacu, la sediul PSD.

Premierul a mai anunțat că va decide împreună cu liderii de sindicate salariile profesorilor, în aceste zile. El a menționat că era normal să se aștepte închiderea întregului buget. Asta pentru a bugeta acești bani la Ministerul Educație.

Boloș este somat să deblocheze investițiile

Guvernul se pregătește să facă public, în cursul zilei de luni, proiectul bugetului de stat pentru anul 2024. Premierul Marcel Ciolacu are programată o discuție cu miniștrii pentru a aborda aspectele referitoare la reorganizarea ministerelor.

Liberalii au solicitat deja, ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să deblocheze investițiile publice. Astfel încât facturile depuse să fie decontate până la finalul anului.

Conducerea PSD se va reuni într-o ședință programată pentru ziua de luni, având ca agendă ultimele detalii privind proiecția bugetară pentru anul 2024. Sursele indică faptul că proiectul de buget va fi făcut public în aceeași zi.

De asemenea, se anunță că nu va exista o majorare a salariilor demnitarilor în anul 2024, dar se va menține o creștere de 5% pentru funcționarii publici. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a fost stabilit un calendar pentru elaborarea bugetului pe parcursul anului 2024.

”Mergem chiar mai mult, fiindcă oricum a crescut PIB ul şi mergem şi mai mult pe investiţii nominale, la un procent de 7,3 % la investiţii, este cel mai mare procent pe investiţii din istoria României. Avem un buget iarăşi istoric la educaţie de 4,1 % deci o mărire de 60 % a bugetului pe educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment. Sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie, în şcoli, în toată infrastructura”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat că „cifra de deficit va fi în primul rând cu cel puțin 0,5% mai mică decât deficitul înregistrat la închiderea anului curent și va fi sub 5%”.