Premierul Marcel Ciolacu a luat decizia de a schimba conducerile Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și a vămilor. Măsura a fost luată în calcul încă de acum câteva săptămâni.

Motivația principală a acestei schimbări a fost nemulțumirea față de nivelul scăzut de colectare a taxelor și impozitelor. Un alt lucru e legat de problemele întâmpinate la granițe, care afectează aderarea României la Spațiul Schengen.

Potrivit informațiilor recente din surse guvernamentale, se pare că conducerile de la ANAF și Vămile Române vor fi schimbate în săptămâna următoare. Marcel Ciolacu a solicitat ferm ca instituțiile să fie gestionate și conduse într-un mod apolitic.

DNA a făcut percheziții la ANAF București

Trebuie subliniat că, în urmă cu o zi, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat percheziții la sediul Direcției Antifraudă București din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit surselor oficiale, operațiunile au fost legate de un caz în care doi angajați ai acestei direcții sunt suspectați de luare de mită.

Sursele au dezvăluit că investigația se concentrează pe presupusa implicare a celor doi angajați ai ANAF în acte de corupție. Ei sunt suspectați că ar fi acceptat sume considerabile de bani. Aceștia ar fi trebuit să închidă ochii la încălcări ale legislației fiscale de către administratorii unor companii.

Acuzațiile de care erau vizați doi angajați

Ancheta a vizat presupusa implicare a acestora în acte de fals și complicitate la evaziune fiscală. În plus, în cadrul acestui dosar, un cetățean italian este suspectat de evaziune fiscală.

Perchezițiile au vizat și sediile unor companii precum și locuințele suspecților. Banii presupus mită ar fi provenit de la administratorii firmelor și se estimează că aceștia ar fi atins zeci de mii de euro.

ANAF
Sediul ANAF/SURSA FOTO: Dreamstime

Semnalul dat de Marcel Ciolacu în urmă cu 2 săptămâni

Anterior, Marcel Ciolacu a declarat că preşedintele ANAF, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, trebuie să îşi formeze echipa cu care va lucra. Premierul a accentuat că la Vamă va fi schimbată conducerea.

Premierul a declarat că nu are nicio problemă cu actuala şefă a ANAF. Marcel Ciolacu a spus, însă, că este momentul, după 32 de ani, ca un preşedinte al ANAF, numit de prim-ministru, să vină să îşi formeze propriul colectiv de lucru.

El a menționat că este familiarizat cu toate propunerile de numire făcute de preşedinta ANAF. Acesta a subliniat că nu a avut contact cu niciuna dintre persoanele respective, neexistând nicio recomandare politică în acest sens. Premierul a exprimat aceeași dorință de schimbare a conducerii și în ceea ce privește Vama.