Etnicii maghiari din România au mai multă încredere în Budapesta decât în București

Marcel Ciolacu a dat o veste foarte proastă! Etnicii maghiari au încredere mai mare în autoritățile de la Budapesta decât în cele de la București. Datele vin dintr-un sondaj realizat de UDMR.

Este posibil ca și autoritățile române să poarte o parte din responsabilitate, a afirmat Marcel Ciolacu la finalul conferinței județene a PSD Covasna.

„Avem în Mureş vreo 2,6 miliarde investiţii în acest moment, în Harghita vreo 2,2 miliarde, în Covasna vreo 2 miliarde. Consider că o perioadă mai lungă de timp, cum a fost şi marea infrastructură din zona Moldovei şi din sudul României, neglijată de anumite guverne- văd că, odată cu venirea domnului Sorin Grindeanu, a început să fie un echilibru-, aşa consider că şi judeţele Mureş, Covasna şi Harghita vor trebui să aibă o mai mare atenţie în perioada următoare.

Poate este şi vina noastră, a guvernanţilor, poate este şi vina mea. De aceea am venit şi în Mureş, şi în Covasna, şi în Harghita şi o să mai vin, să transmitem exact mesajele şi exact ceea ce fac autorităţile. (…)

Nu fac parte dintre politicienii nici români, nici străini care vin şi de obicei învrăjbesc, aruncă pentru voturi, când sunt alegeri, anumite teme asupra convieţuirii românilor şi românilor de etnie maghiară şi pleacă acasă.

Problemele rămân în comunităţi şi nu văd rostul ca vecinii să se certe fără să fie o ceartă de fond, ci una de formă şi indusă. Cred că putem face politică şi altfel”, a declarat acesta.

Marcel Ciolacu
Premierul Ciolacu, lider al PSD / SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Sondajul realizat de UDMR Covasna arată că maghiarii din județ au încredere mai mare în Guvernul Ungariei decât în instituțiile statului român sau ale Uniunii Europene. De asemenea, sunt mulțumiți de activitatea administrațiilor publice locale și județene.

În ceea ce privește nivelul de încredere în instituțiile statului, majoritatea respondenților – 83% – au indicat Guvernul Ungariei, urmat de administrația locală cu 73%.

De asemenea, 31% dintre respondenți au încredere în Uniunea Europeană. În același timp, 27% au încredere în NATO. În schimb, doar 18% au încredere în președintele României, 17% în Guvernul României și 15% în Parlamentul României.

Potrivit reprezentanților UDMR, colectarea datelor s-a desfășurat în perioada 21 septembrie – 13 octombrie 2023, pe un eșantion de 1.877 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă maghiară din județul Covasna.

Care va fi partidul câștigător în acest an electoral?

Tot sâmbătă, Marcel Ciolacu a oferit o perspectivă asupra anului electoral 2024. Premierul României se așteaptă ca vreun partid să obțină o majoritate absolută de peste 50% din voturi.

Președintele PSD a comentat și privind știrile alarmiste despre presupusele neînțelegeri din Guvern și din coaliție. Ciolacu a subliniat că a făcut greșeala să acorde atenție buletinelor de știri. În acestea, s-ar fi vehiculat informații despre conflicte majore. Cu toate acestea, în realitate, susține el, astfel de certuri nu există.

Ciolacu a adăugat că există forțe interesate să promoveze această idee, cu precădere înainte de alegeri. Totuși, liderul PSD a subliniat că relația dintre PNL și PSD în cadrul coaliției de guvernare este una bună și că există înțelegere între cele două formațiuni. Mai multe puteți citi aici.