Prim-vicepreședintele PNL a punctat că, în prezent, parlamentarii beneficiază de pensii speciale din cauza unei legi care a intrat în vigoare în 2015, semnată și de Marcel Ciolacu.

Acuzele aduse de Marcel Ciolacu la adresa PNL

Dan Motreanu a spus că premierul acuză PNL că nu a eliminat pensiile speciale, în condițiile în care la votul precedent legat de pensiile parlamentarilor, a fost aprobat un proiect PSD, ulterior declarat neconstituțional.

„Astăzi Marcel Ciolacu se bate cu pumnii în piept că ar fi eliminat pensiile speciale pentru parlamentari. De fapt, proiectul depus de Alfred Simonis (PSD) este în mod intenționat neconstituțional. În mod incorect, Marcel Ciolacu acuză PNL de faptul că nu a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor.

Ce ”uită” Marcel Ciolacu să spună este că și la precedentul vot referitor la pensiile parlamentarilor a fost supus aprobării tot un proiect al PSD. Și atunci PSD a anunțat cu surle și trâmbițe eliminarea pensiilor speciale. Dar proiectul a fost declarat neconstituțional după ce mai mulți foști parlamentari s-au adresat instanțelor.”, a scris acesta pe Facebook.

Neregula a fost sesizată și de Consiliul Legislativ

Prim-vicepreședintele PNL a mai spus că și Consiliul Legislativ a sesizat acest aspect, în punctul de vedere referitor la propunerea PSD votată astăzi. Potrivit acestuia, o nouă propunere având același obiect de reglementare cu a unui proiect declarat neconstituțional ar încălca dispozițiile Constituției, afirmă Consiliul Legislativ.

„Dacă la PSD se poate orice, la PNL este absolut incorect să îi ameninți pe parlamentari cu excluderea dacă nu votează un proiect care ridică atât de multe semne de întrebare. Știm cu toții că la CCR există, oricum, o disponibilitate scăzută pentru a accepta eliminarea pensiilor speciale. Tocmai pentru a da dovadă de seriozitate, era nevoie de proiect nou. Acesta trebuia să se bazeze pe o analiză temeinică, făcută de juriști, a celorlalte trei decizii de respingere ale CCR.”, a conchis el.

Vă reamintim că în cursul zilei de luni, 26 iunie, plenul reunit al celor două camere ale Legislativului au decis eliminarea pensiilor parlamentarilor. Legea a trecut cu votul a 382 deputați și senatori. Doar trei dintre ei s-au abținut.

Inițiativa legislativă vizează abrogarea prevederilor cuprinse în capitolul XI din Legea nr. 96/2006, care se referă la dreptul deputaților și senatorilor de a primi indemnizația pentru limită de vârstă.