Ciolacu: Proiectul legii pensiilor speciale respectă deciziile CCR

Pensiile speciale. Premierul României, Marcel Ciolacu, consideră că deciziile Curții Constituționale ale României (CCR) se pun în aplicare în proiectul legii pensiilor speciale.

„Consider că deciziile Curţii Constituţionale se pun în aplicare. Mai mult, văd ipocriţii din Parlament care au detaliat în PNRR faptul că deciziile CCR se iau în considerare doar în ceea ce priveşte magistraţii. Nu ştiu dacă dumneavoastră aţi cunoscut acest lucru, vi-l aduc eu acum şi vi-l prezint.

În PNRR e trecut de către foştii guvernanţi, de către USR, mai ales, fiindcă este la propunerea fostului ministru al Justiţiei, că deciziile Curţii se iau şi se aplică numai în ceea ce priveşte magistraţii. De aceea am ajuns în această situaţie.

Fostul ministru al Justiţiei şi Cristian Ghinea au introdus această excepţie în PNRR. Am spus foarte clar cine a creat acest lucru. Întrebaţi-l pe fostul ministru al Justiţiei şi pe domnul Ghinea când au făcut această excepţie în PNRR”, a declarat, luni seară, Marcel Ciolacu, în Parlamentul României, după votul proiectului legii pensiilor speciale.

Legea Pensiilor Speciale a fost adoptată

Legea Pensiilor Speciale a fost adoptată, luni, 16 octombrie 2023. Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind pensiile de serviciu, cunoscute și drept „pensii speciale”. Proiectul a fost votat cu 174 de voturi PRO, 81 de voturi CONTRA și 16 abțineri. Următorul pas este promulgarea legii de către președintele României.

Pensiile de serviciu vor fi suplimentar impozitate în mod progresiv, cu o rată care poate ajunge până la 20% pentru partea care nu provine din contribuții. Totodată, valoarea netă a pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net obținut în ultima lună de activitate desfășurată înainte de data pensionării.

Legea prevede și că personalul din domeniul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie, se poate pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani. Ei vor putea beneficia de o pensie de serviciu în valoare de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și sporurile aferente înregistrate în ultimele 48 de luni de activitate.

Angajații care vor beneficia de aceste prevederi sunt doar judecătorii, procurorii, judecătorii de la CCR, magistraţii-asistenţi de la ÎCCJ şi de la CCR şi personalul juridic cu o vechime de minimum 25 de ani. Ei trebuie să îndeplinească și condiția vârstei minime de 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzută la art. 211 alin. (1) din Legea 303/2004.

Noile prevederi vor intra în vigoare de pe data de 1 ianuarie 2024.