Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, luni, despre propunerile privind majorare taxelor locale. Potrivit acestuia, în partid s-a venit cu mai multe propuneri privind taxele şi impozitele locale.

Marcel Ciolacu, despre impozitarea locuinţelor scumpe din România: Ţinând cont de această criză, e posibil

De asemenea, președintele PSD a ținut să menționeze că Asociaţia Municipiilor şi asociaţiile primarilor au venit cu propunerea să se dea o derogare până 2025 în ceea ce priveste grila notarială, prin care locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult.

„Urmează să aibă discuţii şi cu ministrul de resort, cum e normal. Haidei să vedem dacă pe anumite categorii s-ar impune o mărire în acest moment.

În momentul acesta ştiu că atunci când plăteşti impozitul te duci cu un act de la notariat, cât ai plătit, dacă e mai veche de trei ani, trebuie să mergi cu o evaluare, astfel ţi se impozitează cu 5%, nu cu 1%. Înseamnă că există legi în România. Haideţi să vină propunerea de la colegii mei.

Ţinând cont de această criză, e posibil ca locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult”, a spus Marcel Ciolacu.

Consiliile locale vor decide creșterea sau scăderea impozitelor

În urmă cu două săptămâni, liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a explicat că depinde de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea.

„Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 – 0,2%.

Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8% în această variantă, impozitele ar scădea”, a declarat liderul senatorilor PSD.

Radu Oprea a mai precizat că există un jalon în PNRR care se referă explicit la modificarea modului în care sunt calculate impozitele pe proprietate. De aici, necesitatea de a modifica grila de impozitare, astfel încât să fie cât mai apropiată de valoarea de piaţă.