Brățări electronice pentru persoanele aflate sub control judiciar

Brățări electronice. În timpul ședinței de guvern, premierul României, Marcel Ciolacu, a solicitat vicepremierului României, ministrului de Interne și ministrului Justiției să ia legătura cu alte state europene pentru a achiziționa brățări electronice destinate persoanelor aflate sub control judiciar.

Potrivit lui, este necesară implementarea acestor dispozitive pentru cei aflați sub control judiciar. Din punctul lui de vedere, aceste brățări ar trebui să fie impuse nu doar pentru fapte de corupție, ci și pentru alte infracțiuni.

Totuși, nu este nevoie să se cumpere un milion de brățări electronice, ci doar să se ia măsuri preventive.

Marcel Ciolacu a solicitat elaborarea unui memorandum în cadrul Executivului, cu termen maxim de două săptămâni, pentru a avansa această propunere.

Premierul a subliniat că s-au cheltuit mulţi bani pentru a-l prinde pe primarul fugar Cătălin Cherecheş. Cel mai bine ar fi ca autorităţile să se axeze pe prevenţie, nu pe urmărirea fugarilor.

„Am avut o intervenţie în timpul şedinţei de guvern şi am cerut atât vicepremierului, ministrului de Interne, cât şi doamnei ministru al Justiţiei să ia legătura cu alte state, cu Italia, cu orice alt stat european, să cumpărăm odată acele brăţări, când eşti în control judiciar, când stai şi aştepţi o decizie a instanţei, să se impună aceste brăţări, dar nu numai pentru fapte de corupţie, şi pentru alte fapte. E un instrument folosit şi de Statele Unite şi de întreaga Europă.

În loc să stăm să dăm explicaţii cum a reuşit cineva să fugă, e atât de simplu: ”Domne’ vedeţi care-s procedurile cele mai scurte, procedură simplificată, cumpăraţi, că nu trebuie să cumperi un milion, nu, ca şi cu vaccinurile.” Nu cere cineva să cumpere de un miliard.

Haideţi să şi prevenim, pentru că costurile de a-l prinde pe domnul Cherecheş au fost unele majore. Mai mult, ai pus un angrenaj întreg, european, ai solicitat partenerilor tăi să te ajute. (…) Dar nu pot să uit că a putut să treacă cu un buletin al altcuiva, cu 10 ani mai tânăr. Am cerut memorandum, în guvern, în maximum două săptămâni”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu pentru România TV.

La ce se folosesc brătările electronice?

Brățările electronice sunt dispozitive folosite pentru supravegherea și controlul persoanelor care sunt plasate în regim de control judiciar. Ele oferă autorităților informații în timp real despre deplasările acelor oameni.

Prin intermediul tehnologiei GPS sau a altor sisteme de localizare, brățările electronice contribuie la asigurarea respectării restricțiilor impuse, precum interdicții de apropiere sau de părăsire a unui anumit teritoriu.

Scopul lor este monitorizarea și gestionarea eficientă a persoanelor aflate sub control judiciar.