Într-un interviu acordat pentru Digi 24, Lucian Bode anunță că în acest an statul va achiziționa primele 15.000 de brățări electronice. Totodată, în cursul săptămânii viitoare, Guvernul ar urma să adopte și proiectul prin care vor fi cumpărate kiturile necesare pentru aceste sisteme.

În ceea ce privește modul de utilizare al acestora, ministrul de Interne spune că în primă fază, brățările electronice vor funcționa într-un program pilot, din care vor face parte și peste 500 de polițiști, pe care Ministerul de Interne se pregătește să îi recruteze.

Lucian Bode susține că deși operaționalizarea brățărilor electronice este o provocare, aceasta este totodată și o necesitate în contextul în care doar anul trecut au fost înregistrate peste 45.000 de agresiuni în familie, iar numărul celor care au încălcat ordinele de protecție a crescut cu 18%.

Întrebat cine ar urma să poarte brățările electronice, ministrul Lucian Bode susține că acestea sunt pentru persoanele care primesc ordin de protecție și pentru agresor.

În acest context, în momentul în care agresorul se va apropria prea mult de persoană, față de cum prevede legea, acest semnal ar urma să fie transmis automat, astfel încât autoritățile să poată interveni la timp.

Cine va purtea brățările electronice?

Totodată, Bode a adăugat că este nevoie și de echipe, astfel încât intervenția să poată fi realizată rapid, stopând o eventuală agresiune.

„Cei care primesc ordin de protecție și evident cel considerat agresor și atunci semnalul când se apropie mai mult decât prevăd reglementările legale va fi transmis automat. De aceea ne trebuie acest soft să putem să transmitem în timp real și în timp real să intervenim. Degeaba este transmis, dacă nu avem echipe, patrule, care să intervină imediat și să oprească o eventuală agresiune”, a declarat ministrul de Interne pentru sursa citată.

Referitor la modul de aplicare al brățării electronice, proiectul de lege spune că dispozitivul se va monta pe glezna persoanei supravegheate, sau în cazul în care există o contraindicație medicală, pe brațul persoanei respective.

„Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepție, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe brațul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. (…) Organul de supraveghere și/sau operatorul tehnic are dreptul și obligația de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate”, potrivit legii.