Marcel Ciolacu spune că a suplimentat bugetul Ministerului Agriculturii cu un miliard de lei, pentru plata ajutoarelor către fermieri.

Marcel Ciolacu a suplimentat bugetul Ministerului Agriculturii

Astfel, spune el, va putea fi plătit atât ajutorul pe hectar în sectorul vegetal, cât și sprijinul financiar pentru fermierii din domeniul agricol și cel al creșterii porcilor.

Premierul spune că ministrul Agriculturii va veni cu informații suplimentare după ședința de Guvern.

„Continuăm să-i sprijinim și pe agricultori și am suplimentat azi cu un miliard de lei bugetul Ministerului Agriculturii pentru plata ajutoarelor către fermieri. Avem acum disponibil peste 1,85 miliarde de lei. Putem plăti, începând de luni, atât ajutorul pe hectar în sectorul vegetal, cât și sprijinul financiar pentru fermierii din domeniul agricol și cel al creșterii porcilor. Cu certitudine, domnul ministru al Agriculturii, după ședința de Guvern, va detalia, atât pentru fermieri, cât și pentru presă, acest act”, a declarat Ciolacu.

fermieri, agricultura
SURSA FOTO: Dreamstime

Fermierii români vor primi sumele suplimentare promise de către guvernanți

Anterior, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că fermierii români vor primi sumele suplimentare promise de către guvernanți.

Acesta a precizat că toți beneficiarii eligibili vor primi un ajutor în valoare de 100 de euro pe hectar sau UVM.

Banii se vor da indiferent dacă aceștia sunt crescători de porci, păsări sau se află în sectorul vegetal.

Amintim că fermierii vor primi sumele promise pentru acordarea ajutorului în valoare de 100 de euro pe hectar, în cadrul măsurilor de gestionare a crizei din Ucraina.

Florin Barbu a arătat că aceeași sumă, echivalentă în UVM (Unitate de Măsură Valorificabilă), va fi acordată și fermierilor din sectorul creșterii porcilor și păsărilor.

Fondurile vor fi distribuite după cum urmează:

  • Peste 1,53 miliarde de lei vor fi alocate pentru fermierii din sectorul vegetal.
  • Peste 141 de milioane de lei vor fi destinate crescătorilor de porci.
  • Peste 181 de milioane de lei vor fi alocate crescătorilor de păsări.

Actul normativ care permite aceste plăți este pregătit, potrivit ministrului, Documentul va fi supus adoptării în următoarea ședință de guvern.

După adoptare, centrele județene ale Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură vor iniția imediat plățile către toți beneficiarii eligibili.