Marcel Ciolacu se opune testării antidrog în masă a elevilor

Marcel Ciolacu nu este de acord cu testarea antidrog în masă a elevilor, chiar dacă problema consumului de droguri în rândul tinerilor este o problemă de siguranță națională. Potrivit lui, dacă conducerea unui liceu consideră că trebuie testat un anumit elev, se coordonează cu părinții săi și se face un test antidrog.

El nu crede în testări în masă, însă vor avea loc modificări legislative astfel încât, dacă un părinte dorește ca și copilul său să fie testat antidrog, să poate face acest lucru pe cheltuiala statului. Atenție! Vor fi modificări legislative în ceea ce privește permisele de conducere. Dacă tinerii între 16 ani și 18 ani, sunt depistați pozitiv, nu vor avea voie să-și ia permisul auto de la 18 ani.

„Este problemă cu drogurile. Cred că printre primele vizite, după ce am fost investit prim-ministru, au fost la Ministerul Educației. Și încă de atunci am spus că deja avem semnale… Au fost printre primele semnale pe care le-am primit din funcția de prim-ministru de la statul român. Ce pot să vă spun foarte clar? Există o coordonare în acest moment și cu ministrul Justiției și cu ministrul de Interne. Am văzut de dimineață și anunțul președintelui României, de a intra cu anumite măsuri în CSAT. Se vor lua măsuri drastice… și la intrare, părinții, prima întrebare pe care mi-au pus-o: ”Ce facem cu drogurile?”

Nu credem în testări în masă, dar am zis că venim cu modificări legislative astfel încât dacă un părinte dorește ca și copilul său să fie testat, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului. Vor fi și modificări, cum sunt cu permisele de conducere – o perioadă care nu mai ai voie, dacă vei fi găsit, poate găsim și la tinerii între 16 și 18 ani, dacă sunt depistați la anumite testări pozitiv în ceea ce privește drogurile, să nu aibă voie să-și ia permisul de la 18 ani, poate se gândesc de două ori mai bine când vor să experimenteze acest lucru.

Cu adevărat, statul e dator ca în perioada următoare să acționeze mult mai drastic și mult mai coordonat. Nu trebuie să testăm toți copiii din România, să putem prinde dealerii care vând drogurile. Cred că aici trebuie să acționăm și cu adevărat, dacă o conducere a unui liceu consideră că un anumit copil trebuie testat, el fiind minor, se coordonează cu părinții, cum este normal, şi se face acest test”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă susținută la Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” din București.

Klaus Iohannis trece consumul de droguri pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Klaus Iohannis a pus consumul de droguri pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). El a făcut acest anunț, luni, cu ocazia începerii anului școlar 2023 – 2024. Președintele României a participat la festivitatea de deschidere a anului școlar la Şcoala Gimnazială nr. 162, Sector 1, București. În cadrul discursului său, le-a vorbit părinților despre consumul de droguri în rândul adolescenților. Potrivit lui, este crucial ca tinerele generații să înțeleagă, de la o vârstă fragedă, pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun.

„Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră și mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel.

Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale.

În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun. Prin educație și conștientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări.

De asemenea, este vital să implementăm programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase”, a declarat, luni, Klaus Iohannis.