Se discută despre o taxă de 1% pentru multinaționale

Întrebat dacă există intenţia unei taxe de 1% pentru multinaţionale, dacă impozitul de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri, Marcel Boloş a răspuns:

”Există această discuţie, este văzută ca un impozit minim pe profit, cu toate că s-ar putea să ne lovim de critici”.

Ministrul a spus că vor comenta o eventuală astfel de decizie cei care sunt în zona de pierdere fiscală, chiar dacă sunt corporaţii şi multinaţionale cu cifra de afaceri de ordinul zecilor de miliarde.

”Aici putem să spunem că am fi putut interveni cu ANAF şi să facem controale mai amănunţite, dar până când capacitatea instituţională a ANAF se consolidează, trebuie să avem această formă de a proteja interesul statului pentru că sunt multinaţionale care, fie au  pierdere fiscală cu cifră de afaceri de zeci de miliarde şi profituri de ordinul miliardelor, fie au un profit care este foarte mic, aproape nesemnificativ, iar cifra de afaceri e de ordinul zecilor de miliarde de lei”, a explicat acesta la Digi24.

Marcel Boloș nu se așteaptă să crească prețurile

Întrebat dacă vor mai crește prețurile, Marcel Boloș a spus că nu se așteaptă la așa ceva, întrucât tendința inflației este de scădere, iar măsurile pregătite de guvern nu sunt de natură inflaţionistă.

”Nu cred. Tendinţa este de inflaţie cu o singură cifră. Măsurile pe care noi le luăm nu sunt de natură inflaţionistă. Nu ar trebui să genereze dezechilibre macroeconomice”, a spus el.

Rămâne însă de văzut impactul pe care îl vor avea măsurile în termen de impact bugetar, a afirmat ministrul Finanțelor.

”Mă refer la impactul asupra echilibrului macroeconomic şi nu există acum presiuni inflaţioniste decât dacă, Doamne fereste, există vreo creştere necontrolată a preţurilor cum a fost preţul la energie sau vin crize care nu le-am putut anticipa şi există creşteri bruşte ale preţurilor. Dar dezechilibre pe ceea ce înseamnă cerere-ofertă şi în general pe ceea ce înseamnă echilibru macroeconomic nu avem în vedere”, a declarat acesta.

Marcel Boloș
Sursă: Facebook, Guvernul României

Planul de măsuri fiscal bugetare, prezentat la Bruxelles

Tot luni, Marcel Boloș a anunțat că planul de măsuri fiscal bugetare a fost prezentat la Bruxelles.

Potrivit lui, specialiștii din Comisia Europeană au adus în discuție jalonul 207. Acesta prevede adoptarea unei legi care să asigure o creştere economică sustenabilă.

De asemenea, ministrul de Finanțe a mai fost întrebat și de deficitul bugetar. Potrivit oficialului român, dacă este păstrat ritmul actual, deficitul bugetar va fi sub 5 procente.

„Acum să ne uităm ce s-a întâmplat de trei luni: 2,34% în luna iunie, 2,44% în luna iulie şi o să închidem luna august estimat deocamdată la 2,7%.

Dacă păstrăm actualul ritm de deficit bugetar pe care l-am avut în aceste luni, ne iese sub 5%”, spune el.

De altfel, el a mai declarat că Partidul Național Liberal (PNL) luptă pentru protejarea oamenilor și pentru protejarea mediului de afaceri.

Acesta mai spune că liberalii se luptă și pentru apărarea investițiilor.

Marcel Boloș a mai spus că este prea devreme pentru a se vorbi de o formă finală a măsurilor fiscale.

În plus, el a mai fost întrebat de momentul în care Executivul își va asuma răspunderea pentru acest pachet de măsuri. Potrivit lui, totul urmează să fie stabilit în coaliție.

Nu în ultimul rând, ministrul Finanțelor a mai precizat și când va avea loc rectificarea bugetară. Marcel Boloș spune că aceasta va avea loc „după ce măsurile fiscal bugetare şi după ce reducerea de cheltuieli şi măsurile de combatere a evaziunii fiscale vor fi aprobate”.