Ce măsuri de austeritate pregătește Guvernul României?

Potrivit spuselor sale, măsurile de austeritate pe care Guvernul României le pregătește au fost propuse de Banca Mondială, urmând ca Executivul să stabilească în ce fel va respecta propunerile respective și care dintre ele vor rămâne în picioare.

„Tipurile de măsuri pentru recalibrarea în sistemul fiscal se regăsesc în documentația și analiza pe care a făcut-o Banca Mondială pentru sistemul nostru fiscal, unde această măsură de impozitare progresivă se regăsește. Cu toții ne aducem aminte că, până la cota unică, ce a fost reintrodusă de către guvernele care s-au succedat la conducerea României, am avut o impozitare progresivă care mergea până la 38%. Înainte de 2006 a fost extrem de criticată.

Cota unică este ultima rămășiță care mai există în sistemele fiscale și peste tot este o chestiune de principiu în sistemul fiscal. Progresivitatea înseamnă corelarea cu niveluri veniturilor pe care le realizează contribuabilii. Este o decizie pe care Guvernul României o va adopta pentru că avem, de asemenea, jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, unde această analiză de impact pe care o avem făcută de experții Băncii Mondiale este urmată de crearea cadrului legal pentru preluarea acestor măsuri.

Este greu de spus dacă coaliția va decide să preia în totalitatea acele măsuri, dar impozitul progresiv este trecut ca recomandare pentru o recalibrare”, a explicat, marți, Marcel Boloș în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

Restructurarea sistemului fiscal este foarte importantă

Marcel Boloș a reamintit, totodată, că România este una dintre puținele state ale Uniunii Europene (UE) care are un procent destul de scăzut de venituri fiscale raportat la PIB, ci anume 27%, însă consecința este că „acest nivel scăzut al procentului pe care îl avem raportat la produsul intern brut are în spate un sistem întreg de cheltuieli.”

Potrivit spuselor sale, restructurarea sistemului fiscal este foarte importantă pentru că, în spate, „avem cheltuielile acestea colosale cărora trebuie să le asigurăm sustenabilitatea, vorbim aici despre cheltuielile privind sistemul de pensii general privind salarizarea bugetarilor și toate cheltuielile mari din bugetul de stat”.

Referitor la declarațiile președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, potrivit cărora ar trebui eliminate toate sporurile, Marcel Boloș a spus că „este o obligație pe care am asumat-o prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ca nivelul cumulat al acestor sporuri, procentul cumulat, să nu depășească 20% din salariul de bază.”

„Deci, cu alte cuvinte, putem avea 100 de sporuri. Cumulate, la salariul de bază, nu pot depăși 20%. Deci avem plafon la sporurile bugetarilor, avem plafon la cheltuielile cu pensiile”, a adăugat el.