Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a vorbit în emisiunea ”Proiect de Țară România”, de la Prima News, despre primarii care lucrează cu fonduri europene. După părerea lui Marcel Boloș, acei primari care nu vin cu proiecte de investiții din fonduri europene nu ar mai trebui să aibă curajul să ceară votul cetățenilor.

”Nu toţi primarii primesc acest spor, dar pentru cei care au contracte de finanţare, greul pentru implementarea proiectelor îl duc autorităţile locale. (..) Nu ştiu cum vei ieşi în 2024 şi la orice ciclu electoral şi vei avea curajul să ceri votul. Înseamnă că e tolerat de cei care îl votează, nu îmi închipui cum un conducător de primărie să fie votat încă o dată”, a precizat Marcel Boloș.

Ministrul a mai spus că munca este foarte grea la nivelul autorităților locale, subliniind că știe acest lucru în calitate de fost beneficiar de fonduri europene.

”Dacă nu stai pe şantier, rămân doar proiecte pe hârtie, cele mai grele sunt cele de infrastructură, durează şi mai mult”, a spus ministrul.

Primarii care vor folosi fonduri europene se vor detașa

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a mai spus că primarii care vor folosi fonduri europene se vor detașa, deoarece orașele lor vor arăta altfel.

Ministrul Marcel Boloș mai spune că decalajul se va simți cel mai mult la vot.

”Se spune că îl investim pe primari cu un mandat de 4 ani, după părarea mea, cei care nu au ce să arate ca proiecte de investiţii pe fonduri europene nu cred că mai trebuie să aibă curajul să ceară votul cetăţenilor. Are dreptul să participle la o nouă candidatură, dar nu cred că trebuie să fie lipsit de critici. (..) Nu cred că aceşti 80 de miliarde de euro nu se vor vedea, fie că vorbim de educaţie, sănătate”, a mai arătat Marcel Boloş.

Primarii și șefii CJ care gestionează bani europeni vor primi un spor de 50%

Anterior, ministrul Marcel Boloș a precizat la Digi 24 că primarii și șefii consiliilor județene vor primi un spor de 50% , dacă gestionează bani europeni.

„La Ministerul Fondurilor Europene am avut această inițiativă, era nefiresc ca subordonații care lucrează în structuri ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporuri din fonduri, iar cei care își asumă întreaga responsabilitate și gestionează proiecte europene să aibă 25%, aceștia fiind primarii și președinții de consilii județene.

E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene. Resursa umană calificată e esențială ca să atragem bani europeni.

Fără resursa umană și motivarea corespunzătoare nu avem instrumentele necesare pentru a gestiona acești bani.

Urmează să facem modificări la cadrul legislativ național a indicatorilor în baza cărora se acordă acest spor. Până acum era vorba de numărul de proiecte, sporul maxim era 25%. Urmează să ajustăm indicatorii de performanță ca să stimulăm autoritățile locale să atragă banii europeni. Greul e pe umerii autorităților locale, pe ei trebuie să îi stimulăm  corespunzător că România să își poată dezvoltă localitățile.

E vorba de numărul de proiecte contractate, pentru care se încheie contract de finanțare.

Scopul e să gestionăm instrumentele pe care le creăm pentru gestionarea personalului, să legăm atragerea de fonduri de nivelul acordat pentru acest nivel de sporuri.  Aceste sporuri sunt ca să avem o resursă umană bine pregătită care e implicată în procesul de absorbție.

Ce e mai important? Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor? Acest spor nu se ia dacă nu sunt încheiate contracte de finanțare, aici e secretul pentru acordarea acestui spor, să avem contracte de finanțare.

Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor.

Nu e o formă mascată de majorare a salariului, ci o formă directă de a stimula conducătorii de instituții – primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri și e un demers pe care l-am făcut și îl considerăm echitabil.

Era nefiresc că sporul funcționarului aflat în subordinea primarului să fie de 50% și primarul care își asumă responsabilitatea activității să aibă 25%. Un populism care nu e foarte bun, pentru că România e angajată în acest proces de absorbție a 80 de miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloș.