AXPO România a intrat în atenția DIICOT. Procurorii fac cercetări legate de manipularea preţurilor energiei, anunță RomâniaTV.net. Compania şi directorul Radu Cristian Raț sunt cercetaţi pentru manipularea prețurilor împreună cu alți competitori referitor la importuri de energie din Ungaria și Ucraina.

În acest dosar mai sunt acuzaţi şi Milenka Videnova și Crisptoph Brand, scrie romaniatv.net. Suspect în acest dosar este și un membru al Consiliului de Administrație al Electrică SĂ care este cercetat în legătură cu relațiile desfășurate cu firma ucrainiană Rodina.

Cercetările sunt în desfășurare și vizează mai multe firme care au participat la schemă de fraudare a piețelor de energie și gaze din România, a anunțat sursă citată.

Cine este AXPO România

Axpo Energy România face parte din grupul elvețian Axpo înființat în anul 1914. Cu activitate în peste 30 de țări și peste 5 000 de angajați, Grupul acoperă întreg lanțul valoric al sectorului energetic și are o capacitate instalată de aproximativ 8 000 MW în Europa, din care 4 000 MW energie regenerabilă. La nivel european compania cuprinde un portofoliu de aproximativ 100 TWh de energie și gestionează unul dintre cele mai mari portofolii de clienți de energie regenerabilă (12 000 MW).

Prețul energiei electrice a atins un maxim istoric. Tarifele au explodat la Bursă de energie OPCOM, astfel că preţul actual este de peste patru ori mai mare faţă de noiembrie 2020 și de circa 11% mai mare faţă de media din octombrie 2021.nPreţul mediu al energiei tranzacţionate spot este de 213 euro pe MWh, reprezentând o majorare semnificativă, conform informațiilor înregistrate pentru noiembrie pe Bursă de energie OPCOM.

Aceste majorări de preț sunt echilibrate pentru consumatorii casnici prin scheme de compensare și plafonare, a căror aplicabilitate durează întreaga iarnă. În prezent, marii consumatori de energie electrică reprezintă categoria cea mai afectată de contextul actual.

Oamenii cu venituri mici, ajutăți să depășească scumpirile actuale

Momentan, în ceea ce-i privește pe consumatorii casnici din țara noastră, autoritățile române au început deja să propună idei pentru a ajută oamenii cu venituri mici să depășească scumpirile actuale.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit despre ajutorul pe care România îl va oferi persoanelor cu venituri modeste, subliniind că este nevoie de solidaritate în contextul actual.

„Cred sincer că România are astăzi nevoie de solidaritate pentru a-i ajută pe românii cu venituri mici să treacă cu bine peste creşterea preţurilor, în special celor la energie. De aceea, eu și colegii mei din PSD am ţinut atât de mult la acel pachet social aplicabil de la 1 ianuarie, care prevede majorarea pensiei minime cu 200 de lei, a punctului de pensie cu 10% şi a salariului minim la 2.550 de lei. Vrem să luăm în continuare măsuri capabile să-i protejeze pe românii care au cea mai mare nevoie, dar vom face asta în paralel cu stimularea economiei. Veţi vedea că bugetul pe 2022 va fi unul care să susţînă financiar toţi producătorii din România. Fiindcă eu cred că acesta este traseul corect pentru a redă încrederea românilor în economie şi în viitor!”, a scris acesta pe Facebook.