Mâna de lucru s-a scumpit în România în primele trei luni ale acestui an, iar creşterea este una dintre cele mai mari la nivel european, plasându-ne pe poziţia a şasea.

Cele mai mari creşteri în rândul statelor membre au fost semnalate în Lituania (12%), Slovenia (11,1%), Portugalia (7%), Polonia şi Grecia (ambele cu 5,8%) şi România (5,6%), raportat la perioada similară a anului trecut.

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 1,5% în zona euro şi cu 1,7% în Uniunea Europeană, indică datele Eurostat (Oficiul European de Statistică), date publicităţii miercuri.

Ce cuprinde costul orar cu mâna de lucru?

Costul orar cu mâna de lucru este compus din costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.

Costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 5,6% în România în primul trimestru al acestui an, iar costurile non-salariale au înregistrat o creştere anuală de 5%.

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creşterii cu 6,6% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creştere cu 5,2% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mult peste media europeană, 2,3% respectiv 1,4%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 5,5% în industrie şi în sectorul serviciilor şi cu 1,8% în construcţii, transmite Agerpres.

România, printre cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante

În altă ordine de idei, tot miercuri, Eurostat a anunţat că România a avut în T1 una din cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE. În primele trei luni ale acestui an, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,1% în zona euro şi de 2% în Uniunea Europeană. Statele membre cu cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante au fost: Grecia (0,3%), Spania (0,7%), România, Slovacia, Portugalia şi Bulgaria (toate cu 0,8%).

La polul opus, statele membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost: Cehia (5%), Belgia (3,5%) şi Olanda (3%).

Comparativ cu situaţia din primul trimestru din 2020, rata locurilor de muncă vacante a scăzut în doar în opt state membre, printre care se numără şi România, a rămas stabilă în cinci ţări şi a crescut în 12 state. În România, rata locurilor de muncă vacante a scăzut uşor de la 0,9% în T1 2020 până la 0,8% în T1 2021.

Sursa foto: Dreamstime