Al doilea lucru pe care il faci este sa suni acasa, sa anunti ca ai ajuns cu bine. Daca localnicii, care arareori vorbesc alta limba in afara catalanei, nu te lamuresc de unde se cumpara cartele telefonice, este bine de stiut ca mai exista solutii. De la un telefon public, cu o moneda de un euro, poti vorbi in Romania aproape doua minute. Atunci intelegi ca in Mallorca problemele cotidiene sunt simple, iar viata ta, pentru scurt timp, va fi mult mai usoara.
Capitala insulei, Palma de Mallorca, este un veritabil oras european. Unul din putinele locuri unde edificiile istorice nu sunt sufocate de cladiri moderne, combinatia de vechi si nou fiind cu adevarat reusita. Catedrala care domina intregul oras, emblematica pentru Palma, a fost construita in Evul Mediu si modificata in secolul trecut de catre celebrul Gaudi. Stradutele din jurul catedralei, care coboara spre centru, sunt pline de magazine cu suveniruri si de cafenele. Tot aici poti gasi coliere din perle naturale, culese de pe insula. Centrul orasului este intesat cu magazine ale marilor case de moda europene, doar palmierii de peste doi metri inaltime iti amintesc unde te afli. Continuand sa cobori pe stradute, ajungi in port. Aici, dupa ce admiri zecile de yachturi minione, aliniate frumos in debarcader, si totodata marile nave comerciale te poti opri la o terasa pentru un capuccino. Vaporasele de agrement pleaca din Palma aproape din ora in ora, o croaziera durand trei sau patru ore. Ceea ce mai merita vazut in Palma sunt morile de vant, presarate de-a lungul soselei principale. Poti sa juri ca sunt aceleasi mori de vant cu care se lupta Don Quijote. Oficial, acestea nu pot fi vizitate de catre turisti. Dar nu strica sa incercati.
Viata de noapte este extrem de agitata si de scumpa in Palma. Daca ai noroc ca intrarea in cluburi sa fie fara taxa, bauturile vor fi cu siguranta la preturi exorbitante. Cele mai multe terase si cafenele au specific englezesc, irlandez sau german. Aceeasi atmosfera se remarca si in celelalte statiuni de pe tarmul insulei, spre exemplu Santa Ponca.
Aflata la 20 de km sud-vest de Palma, Santa Ponca este asezata intr-un golf linistit, inconjurat de stanci cu aspect spectaculos. Hotelurile de aici sunt cochete, iar restaurantele relativ accesibile, chiar si pentru buzunarul romanilor, mai ales ca ospatarii nu te privesc insistent pana le dai un bacsis. Serviciile sunt ireprosabile, la preturi egale sau chiar mai mici decat cele din Romania. Spre seara, turistii, majoritatea germani sau englezi, ies cu totii la plimbare. Atractive sunt tarabele comerciantilor africani, unde se vand papuci sau obiecte artizanale confectionate manual. Pentru a te odihni, te poti aseza la o terasa cu muzica live sau, pur si simplu, pe una din pietrele care imprejmuiesc tarmul.
Daca te plictisesti de Santa Ponca, poti inchiria o masina, la un pret convenabil, sau lua autobuzul spre una din lagunele din apropiere. Lagunele au un farmec aparte: sunt ascunse, asadar lipsite de agitatia turistilor. In aceste zone, destul de salbatice, oamenii au sapat poteci in stanca pana la plaja, trecatori ciudate si spectaculoase in acelasi timp. Plaja este curata si apa este in permanenta calda, din cauza temperaturilor ridicate de pe insula, care depasesc 30 de grade, timp de aproape jumatate de an.
Insa daca nimic din toate acestea nu este suficient de interesant pentru turisti, acestora nu le ramane altceva de facut decat sa se imbarce pentru Ibiza. Cea mai cunoscuta dintre Insulele Baleare, Ibiza este mai vie si mai sofisticata decat Mallorca. Dar, in acelasi timp, incomparabil mai scumpa.

Preturi in Mallorca

· Cafenele si terase: un suc natural, aproximativ 3 euro, cafea sau capuccino: 2 euro
· Cluburi de noapte: un cocteil: 15 euro
· O croaziera de 3 sau 4 ore: intre 20 si 30 de euro
· O gustare la o terasa pe plaja: 4-5 euro.
· Un pranz sau o cina completa: 10-15 euro.
· Un pahar de vin sau o bere: 1, 50 – 2 euro
· Inchirierea unei masini pentru o zi: 34 – 45 euro
· Imbracaminte: o rochie – 15-30 euro, o pereche de sandale – 15-80 euro
· Preturi pentru un sejur, pentru o persoana, la agentiile de turism, luna iulie. Acestea includ, de regula, 7 sau 8 nopti in regim demipensiune (mic dejun si cina), camera dubla, transfer aeroport-hotel-aeroport, bilet de avion
– Hotel ***, in Santa Ponca: 525 euro
– Hotel ****, in Ciutat de Mallorca: 491 euro
– Hotel ***, in S’Arenal: 290 euro
In extrasezon (lunile mai, octombrie) un sejur poate costa sub 200 de euro. Mai multe informatii: www.dancopro.ro, www.mallorcaonline.com, www.santaponsa.com