"Aceste ramuri industriale, industria în ansamblul său, valorifică în mod superior gazele naturale, creează plus valoare, asigură un număr important de locuri de muncă şi reprezintă un factor principal în realizarea programelor de dezvoltare şi modernizare a economiei noastre, aducând o reală contribuţie la bugetul consolidat al statului. Este extrem de important ca preţul materiilor prime şi al materialelor să fie stabil, aceasta reprezentând o condiţie esenţială pentru controlul optim al costurilor de producţie, cu atât mai mult cu cât materiile prime şi energia electrică reprezintă peste 75 % din costurile de producţie ale majorităţii companiilor industriale", a declarat Vasile Turcu, preşedintele CONPIROM.

Potrivit acestuia, pentru consumatorii industriali preţurile la gazele naturale au crescut în ultimii doi ani.

"Toate aceste creşteri de preţ ale gazelor naturale din ultimii doi ani s-au reflectat în preţul de vânzare al produselor industriale, fapt ce a generat mari dificultăţi în procesul de comercializare. Multe societăţi au înregistrat pierderi, şi-au redus capacităţile de producţie şi au efectuat reduceri de personal. Unele firme şi-au întrerupt temporar activitatea, pierzându-şi astfel mare parte din portofoliul de clienţi. Apreciem că asemenea efecte vor avea loc probabil şi după noua creştere de preţ a gazelor naturale din luna septembrie 2012", a mai spus Vasile Turcu.

Preşedintele CONPIROM a precizat că în acest context se impune adoptarea unor măsuri pentru stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri, pentru asigurarea unor condiţii optime în achiziţia de materii prime şi utilităţi pentru industrie.

"Una dintre aceste măsuri ar putea fi şi revenirea la o singură rată de amestec import / intern, pentru toate categoriile de consumatori, diferenţiată pe perioadele de vară şi de iarnă", a subliniat Vasile Turcu.

Majorarea preţului gazelor a fost anunţată chiar de şeful Misiunii FMI în România, Erik de Vrijer.

Preţul gazelor naturale trebuie să majoreze atât la consumatorii casnici, cât şi la cei industriali cu procentaje de 5% şi, respectiv 10%, până la jumătatea lunii septembrie, a declarat şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Erik de Vrijer, cu ocazia ultimei misiuni a Fondului în România.

"Sectorul energetic ar trebui să fie foarte profitabil şi să fie motorul investiţiilor în sănătate, infrastructură etc. Din păcate, în sectorul întreprinderilor de stat nu este aşa pentru moment. Este important să se alinieze preţurile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul să se crească preţul la consumatorii casnici şi pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% până la jumătatea lunii septembrie", a precizat de Vrijer.
Sursa: Agerpres