“Evoluţia tarifelor nu va fi mai mare de 25-30% în ceea ce priveşte poliţa RCA, iar la CASCO anticipez o stagnare, cu preţuri similare anului 2012.”, spune preşedintele Astra Asigurări, Iulius Bucşa.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a decis să impună societăţilor de asigurare să vândă poliţele RCA la un preţ care să permită obţinerea unui minim profit.
Cu alte cuvinte, în funcţie de daunele pe care le plătesc, de mărimea portofoliului de clienţi şi de costurile de emitere, fiecare companie în parte îşi va calcula un preţ de echilibru sub care nu va putea vinde RCA. Cu cât daunalitatea este mai mare, cu atât şi preţul va fi mai mare.
Per ansamblu, specialiştii se aşteaptă ca preţul RCA să crească cu până la 40%, lucru deloc anormal, având în vedere că, în România, rata daunei este de 146%, ceea ce înseamnă, că, pe zona RCA, asigurătorii plătesc, în medie, cu 46% mai mult decât încasează din primele de asigurare.
 
Plăţi imense pe vătămări corporale

“În schimb, plata daunelor pentru vătămari corporale şi morale va cunoaşte o creştere mare, până la dublare.”,a mai spus Bucşa.
Capital a scris pe larg despre sumele pe care societăţile de asigurare sunt obligate să le plătească în urma unor decizii judecătoreşti. Mai multe societăţi importante din România au fost obligate să plătească sume de sute de mii de euro şi, în unele cazuri, chiar de peste 1 milion de euro, rudelor victimelor decedate în accidente rutiere. Mai mult decât atât, chiar şi fără o decizie definitivă, societăţile de asigurare sunt obligate să blocheze în rezerve, sume de bani echivalente cu pretenţiile rudelor celor accidentaţi. În acest fel, la finele anului trecut, suma totală blocată de asigurători pentru vătămări corporale şi decese depăşea un miliard de lei. În urma unor discuţii cu factorii de decizie din piaţă şi cu reprezentanţii judecătorilor a fost emis şi un set de norme care limitează despăgubirile care pot fi primite da familie victimelor. Despre aceasta, Capital a scris în premieră aici.