Legea „limbii române” va fi promulgată

Legea privind schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în Republica Moldova va fi promulgat. Președintele Maia Sandu a precizat că va face acest lucru în ciuda nemulțumirilor opoziției pro-ruse de la Chișinău.

Această schimbare trebuia făcută încă de acum 30 de ani, a mai declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Amintim că, Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în a doua şi ultimă lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) al Maiei Sandu, şi de deputatul Gaik Vartanean, de la „Mişcarea Alternativa Naţională”, o majoritate de 58 de voturi.

Votul a fost aplaudat în picioare de deputaţii PAS, în timp ce colegii lor socialişti şi comunişti au afişat pancarte cu inscripţii care făceau trimitere la sintagma sovietică de „limbă moldovenească”.

Cu toate acestea, în 2 martie, votul asupra proiectului în prima lectură a provocat altercaţii şi îmbrânceli în parlamentul de la Chişinău între deputaţii PAS, autorii iniţiativei, şi cei din opoziţia socialist-comunistă. Deputaţii din opoziţia (prorusă) au blocat atunci tribuna legislativului preţ de câteva minute încercând să zădărnicească procedura de vot.

Este bine că s-a întâmplat

„Imediat ce ajunge la mine pe masă voi promulga această lege și mă bucur că, în sfârșit, s-a rezolvat această problemă. Pentru că noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel. Care este timpul potrivit pentru votarea acestei legi?

Nu are nimic denumirea limbii cu ceea ce se întâmplă în stradă. Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă nu are nicio influență asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a spus Maia Sandu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Proiectul de lege mai prevede ca Sărbătoarea Naţională „Limba noastră”, aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, să se numească de acum înainte „Limba română”.

Proiectul prevede şi înlocuirea sintagmei de „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă” din toate actele normative şi documentele oficiale.