Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a efectuat, marți, 1 noiembrie, o vizită de lucru la București, unde a participat la conferința „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”.

De asemenea, șeful statului moldovean a fost primit la Cotroceni de către președintele României, Klaus Iohannis. În cadrul unei emisiuni televizate din România, Maia Sandu a sugerat că Federaţia Rusă desfășoară un război hibrid pe teritoriul țării vecine, iar el a început de mult timp.

Războiul pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul

Republica Moldova a fost grav afectată de criza de securitate de la graniță. Sectorul energetic a fost afectat în urma bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, care a dus către sistarea a 30% din volumul de electricitate livrat către Moldova.

„Este foarte clar pentru toţi că acest război purtat de Federaţia Rusă, acest război hibrid se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova şi el a început nu de azi şi nu de ieri. Războiul pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul. Aţi vorbit despre situaţia energetică.

Republica Moldova importă toate resursele energetice şi atunci când preţurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război, noi suntem cei mai vulnerabili. Acum apare şi problema asigurării ţării cu gaze sau cu energie electrică.”, a nuanțat Maia Sandu.

Grupările corupte din Republica Moldova încearcă să răstoarne guvernarea

Lidera de la Chișinău a evidențiat faptul că Moldova a fost într-o mare măsură afectată de inflație, iar, în consecință, economia țării a înregistrat scăderi majore.

„Uneori este greu pentru noi chiar şi la preţuri mari să asigurăm ţara cu aceste resurse. Altfel, este foarte dificil ca să putem să facem faţă acestor preţuri şi este afectată şi economia. De aici, inflaţia foarte mare şi forţe, inclusiv forţe politice, pro-ruse care şi-au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova şi care încearcă să răstoarne această guvernare.

Pentru că ele nu doresc să putem să continuăm reformele, să facem ordine în justiţie, să avem instituţii anticorupţie puternice, pentru că aceste forţe nu vor ca noi să mergem spre Uniunea Europeană aşa cum ne-am propus”, a declarat Maia Sandu, marți, 1 noiembrie, la un post TV din România, cu prilejul unei vizite oficiale în România.