Luni, pe 29 aprilie, Maia Sandu se află la Bruxelles, unde a ținut un discurs în deschiderea Conferinței anuale privind bugetul Uniunii Europene.

La începutul discursului său, liderul de la Chișinău a declarat că inima europeană „bate mai puternic ca niciodată” în Moldova,  țara se pregătindu-se să adere la UE.

„Pentru noi, apartenența la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante și pe care nu le luăm ca de la sine înțelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră și, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiție serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului”, a declarat aceasta.

Moldova se confruntă cu un război hibrid din partea Rusiei

În fața oficialilor europeni reuniți în sala Comisiei Europene pentru a discuta viitorul buget UE, Maia Sandu a subliniat că, deși Republica Moldova nu se confruntă cu o amenințare militară directă din partea Federației Ruse, a fost supusă unui război hibrid, cu câmp de luptă care este „peste tot”: economie, spațiu informațional și surse energetice. Prin urmare, Maia Sandu a evidențiat necesitatea sprijinului financiar din partea UE pentru țara noastră.

În opinia sa, bugetul UE ar trebui să depășească sfera financiară și să devină un „buget pentru pace”.

Președintele Republicii Moldova a subliniat că extinderea Uniunii Europene reprezintă „cheia securității”. De asemenea, a menționat că un buget bine planificat, care susține extinderea, este crucial pentru consolidarea unității și securității UE într-un context global „din ce în ce mai complex”.

„Dacă Uniunea Europeană se gândește serios la agenda de extindere, acest lucru trebuie reflectat în planificarea sa bugetară. Sprijinirea țărilor candidate precum Moldova înseamnă prioritizarea investițiilor în acele domenii care întăresc economiile, dar și societăți întregi – investiții în guvernanță, în măsuri anticorupție, în reforme judiciare și, foarte important, în infrastructura de securitate”, a spus ea.

Republica Moldova
Republica Moldova şi Ucraina pe hartă / SURSA FOTO: Dreamstime

Republica Moldova și Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Maia Sandu a afirmat că „așa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan pentru secolul 21 din partea UE”.

„Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democrația și capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranțe similare celor dintre noi care ne muncesc pentru aderarea la UE”, a explicat aceasta, potrivit newsmaker.md.

Liderul de la Chișinău a spus, de asemenea, că sunt necesare „mai multă viteză și ajustări” în modul în care este cheltuit bugetul.

„O întârziere standard de câteva luni în implementarea unui proiect poate face diferența între o iarnă cu sau fără electricitate în Europa de Est. (…) Nu putem continua să folosim aceleași proceduri lente dacă vrem ca Europa să conteze. De aceea, următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare”, a spus ea.

Maia Sandu a afirmat că atunci când Moldova și Ucraina vor reuși să înfrunte opoziția față de dorința lor de pace și democrație, vor întâmpina un viitor mai luminos înainte.

„Dacă eșuăm, repercusiunile se vor simți aici, la Bruxelles, și în orice altă capitală europeană. Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranță de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul mai bun pe care îl merită – o viață decentă, liberă și demnă”, a spus aceasta.

Președintele Republicii Moldova a comunicat liderilor europeni că deciziile lor vor avea un impact și dincolo de granițele UE și i-a îndemnat să investească în pace prin bugetul Uniunii Europene.

„Deciziile pe care le veți lua vor rezona dincolo de sălile acestei conferințe și chiar dincolo de granițele actuale ale UE, influențând peisajul geopolitic al continentului nostru și viețile a milioane de oameni care cred în promisiunea Europei unite. Investiția în pace prin bugetul UE este în cele din urmă o investiție în prosperitatea tuturor națiunilor europene.

O Europă pașnică este o Europă prosperă, în care companiile pot prospera, economiile pot crește, iar societățile pot înflori fără riscul războiului”, a conchis ea.