Ucraina e în pericol

Jake Sullivan, asistentul pentru Afaceri de Securitate Națională al președintelui SUA, a confirmat că Statele Unite nu au capacitatea de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană de mare distanță MIM-104 Patriot către Ucraina. Această declarație survine în contextul presiunilor exercitate de aliații europeni pentru furnizarea acestor sisteme și a cererilor Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru cel puțin șapte unități suplimentare.

„În acest moment, sistemele Patriot americane sunt folosite activ în întreaga lume, în special în Orientul Mijlociu, în principal pentru a proteja soldații americani”, a transmis Sullivan, potrivit Military Watch Magazine.

Oficialul a detaliat că SUA nu mai poate desfășura unități Patriot.

„Dacă putem organiza mai multe unități americane Patriot, cu siguranță le-am desfășura. Cu toate acestea, suntem în primul rând angajați în livrarea rachetelor efective care alcătuiesc aceste baterii gata de foc” a spus Sullivan.

El a continuat să sublinieze că eforturile sunt în desfășurare pentru a coordona cu aliații europeni furnizarea propriilor lor unități de apărare antiaeriană către Ucraina.

„Între timp, intenția noastră este de a ne coordona cu aliații noștri europeni și cu alți parteneri la nivel mondial pentru a îmbunătăți capacitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei.”

Arsenalul ucrainean se epuizează

Cererea pentru sisteme de apărare antiaeriană moderne în Ucraina a crescut semnificativ. Arsenalul țării, în principal format din sistemele S-300 de fabricație sovietică, se epuizează constant și nu poate fi înlocuit. Aceste sisteme sunt produse exclusiv în Rusia.

Importanța crescândă a forțelor aeriene ruse în conflictele de primă linie nu poate fi ignorată. Observatorii occidentali au confirmat utilizarea lor extensivă a bombei plane. În combinație cu superioritatea tot mai mare a artileriei forțelor ruse, acest lucru influențează semnificativ rezultatele. Artileria Ucrainei se epuizează rapid, înclinând balanța și mai mult în această direcție.

În răspuns la presiunile globale în creștere, SUA și-au sporit prezența militară în Orientul Mijlociu începând cu octombrie 2023, prin desfășurarea de noi sisteme de rachete sol-aer Patriot și THAAD. Această mișcare ilustrează clar presiunea în creștere asupra sistemelor de apărare antiaeriană ale SUA în întreaga lume.

Nu este surprinzător faptul că declarațiile lui Jake Sullivan reflectă aceste tensiuni. Cu toate acestea, probabilitatea ca țările europene să contribuie cu resursele lor de rachete Patriot rămâne scăzută.

Spania și Japonia sar în ajutor

Spania, țară care operează 18 baterii Patriot, a confirmat că pot furniza Ucrainei mai multe instalații mobile de lansare a rachetelor. Mai mult, Madridul ia inițiativa de a furniza noi tancuri Leopard 2 pentru a compensa pierderile Ucrainei.

Japonia s-a alăturat demersului spaniol. Statul nipon se pregătește să revândă SUA sistemele sale Patriot. Se așteaptă ca acestea să fie apoi oferite Ucrainei ca ajutor. Imaginile de pe frontul ucrainean de lângă Pokrovsk, Donetsk, înregistrate pe 8 martie, subliniază urgența necesității de a avea mai multe sisteme în loc. Fotografiile și filmările arată distrugerea sistemelor de rachete MIM-104 Patriot și S-300 sol-aer de către un sistem balistic rus Iskander-M.

Acest incident nu este primul în care rachete de tip Patriot au fost distruse de forțele ruse, dar de această dată a fost înregistrat clar în imagini de drone. Epuizarea apărărilor antiaeriene ucrainene a oferit forțelor ruse oportunitatea de a ataca infrastructura critică din întreaga țară. Acest lucru a pus o presiune suplimentară asupra sponsorilor occidentali ai Kievului, ale căror ajutoare susțin în mare parte bugetul de stat.