Maia Sandu susține că Republica Moldova are nevoie de o „umbrelă de securitate”

Președintele Maia Sandu afirmă că Republica Moldova ,,este foarte vulnerabilă” în situația actuală.

„Cred că Republica Moldova are nevoie de o „umbrelă de securitate”. Dar dacă vom organiza un referendum, nu se va schimba situația. (…) Majoritatea populației este în favoarea neutralității”, a spus Sandu, răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre alegerea ei în cazul unui referendum privind intrarea republicii în alianța nord-atlantică.

Totodată, ea a remarcat că, potrivit sondajelor, „există o uşoară creştere a proporției celor care sunt în favoarea intrării ţării în NATO”.

„Sunt un realist, situația este așa cum o știm noi. Nici tu, nici eu nu putem schimba constituția. Facem ceea ce trebuie și ce putem face pentru a asigura siguranța cetățenilor”, a explicat președintele, exprimându-și regretul că „în situația actuală Republica este foarte vulnerabilă”.

Sondaje despre aderarea Moldovei la NATO. Care sunt procentele?

Sondajele arată că peste 55% dintre moldoveni sunt categoric împotriva aderării țării la NATO și doar 27% susțin o astfel de decizie.

Cu toate acestea, Sandu nu a exclus anterior ca în contextul crizei ucrainene, republica să renunțe la neutralitate și să se alăture unei alianțe militare. De asemenea, ea și-a exprimat interesul pentru intensificarea cooperării cu NATO pentru reînarmarea armatei moldovenești.

În cadrul Conferinței de la Munchen, președintele Republicii Moldova a cerut țărilor occidentale să ajute la modernizarea armatei, la achiziționarea de arme și de sisteme de apărare aeriană. Ea a cerut și ajutor în lupta împotriva difuzării pe rețelele de socializare a informațiilor care reflectă punctul de vedere rusesc asupra evenimentelor mondiale.

Autorităţile din Transnistria au criticat planurile guvernului de apropiere de alianţă

Moldova cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. Centrul de informare al alianței funcționează și la Chișinău, iar în decembrie 2017 a fost deschis un birou pentru relațiile cu NATO. Autorităţile din Transnistria nerecunoscută, autonomia găgăuză şi partidele de opoziţie au criticat aspru planurile guvernului de apropiere de alianţă.

Deși Republica Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizația și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo. Sandu, împreună cu alți lideri, s-au întâlnit cu ceva timp în urmă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite din septembrie.

De asemenea, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la București, fiind prima dată când un ministru de Externe moldovean participă la o ședință ministerială NATO.

La acea întâlnire, aliații au reconfirmat sprijinul pentru Moldova, inclusiv prin furnizarea de pregătire a forțelor de apărare moldovenești. România, membru NATO vecin, este, de asemenea, deosebit de dornică să sporească cooperarea militară.