Maia Sandu, despre ajutorul oferit de România: Mulțumim! Apreciem acest gest prompt și generos

Președintele Republicii Moldova a scris pe pagina sa de socializare că România oferă țării sale un ajutor „prompt și generos”, după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete.

„România ne ajută din nou – de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Decizia Guvernului României vine după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete, de la începutul acestei săptămâni.

Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi. Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Decizia luată de Virgil Popescu

Amintim că reacția Maiei Sandu a venit după ce ministerul Energiei, Virgil Popescu, a semnat joi un contract de furnizare a energiei – 100 MW între Hidroelectrica şi Energcom, compania desemnat de Guvernul Republicii Moldova în acest sens.

„Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că «în situaţii excepţionale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova”, a afirmat ministrul Energiei.

„Energie electrică pentru Republica Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că «în situaţii excepţionale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la preţul de referinţă prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiţii acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.»”, a transmis Virgil Popescu, joi pe Facebook.

Ministrul Energiei a mai spus că „Hidroelectrica şi Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova – Andrei Spînu, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW”.

„În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru Republica Moldova. Am fost, suntem şi vom fi alături de cetăţenii din Republica Moldova”, a mai completat ministrul român.