Nu se vor înființa unități pentru „filarea” cetățenilor

Ministerul Afacerilor Interne a fost consultat în referire la propunerea legislativă înregistrată cu numărul PLX 776/2023, care a emis un punct de vedere favorabil. Acest punct de vedere a fost transmis Departamentului pentru Relația cu Parlamentul din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, conform procedurilor legale.

Sursa citată a mai transmis că informația că vor fi înființate unități cu scopul de a „fila” cetățenii este complet falsă.

Proiectul de lege menționat vizează extinderea prevederilor și garanțiilor legale deja în vigoare la nivelul Poliției Române pentru utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice, sancționării și prevenirii faptelor ilegale. Aceste prevederi ar urma să fie aplicabile și personalului Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări.

Ce presupune proiectul?

Concret, proiectul propune aplicarea practicilor existente la nivelul Poliției Române, inclusiv utilizarea imaginilor captate de camerele corporale (body cam) și de către polițiștii de frontieră, angajații Inspectoratului General pentru Imigrări și jandarmii, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, în spațiile publice.

În plus, se poate înregistra, doar din spațiul public, nu și din spațiul privat, ocazional și nu sistematic sau continuu, imagini în timpul acțiunilor desfășurate de structurile MAI, în contextul informațiilor despre infracțiuni produse în zona de intervenție, se mai arată în comunicat.

Această practică este folosită și de autoritățile de aplicare a legii din alte țări. Potrivit sursei citate, este o modalitate de asigurare a legalității acțiunilor și de păstrare a probelor pentru a descoperi adevărul și a proteja drepturile și libertățile cetățenești.

Cine ar fi înregistrat?

Sursa citată precizează că ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, sau alte persoane din conducerea ministerului nu vor avea atribuții de a decide cine să fie înregistrat.

Ordinul de ministru menționat în proiectul de lege va stabili doar regulile tehnice și organizatorice privind păstrarea, actualizarea și utilizarea bazelor de date. Acest act normativ va fi supus procesului de consultare publică, dezbatere și publicare în Monitorul Oficial.

Prin acest proiect de lege se introduc garanții că imaginile captate de dispozitivele menționate nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite prin lege, și anume pentru apărarea ordinii și liniștii publice, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, precum și prevenirea și descoperirea infracțiunilor, conchide Ministerul Afacerilor Interne.