Modificări Cod Rutier. Legea așteptată de toți șoferii din România

Modificări Cod Rutier. Printre cele mai importante schimbări propuse se regăsesc și cele referitoare la situațiile în care șoferii sunt depistați conducând sub influența alcoolului.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență. Acesta propune modificări la Codul Rutier (OUG 195/2002). Noile modificări se referă la tratamentul penal al șoferilor surprinși conducând sub influența alcoolului. Când ar putea scăpa ei nesancționați?

Elaborat de experții MAI, proiectul extins propune ajustări semnificative în Codul Rutier. Un accent special se pune pe sporirea securității pe drumurile din toată țara.

Una dintre modificările anunțate prin acest proiect de OUG este revizuirea procedurii de testare pentru consumul de alcool și droguri. Scopul final este de a reduce erorile în ceea ce privește măsurătorile.

Mai exact, este vorba despre cazul în care consumul anumitor alimente poate duce la producerea de alcool în stomac printr-un fenomen natural, de fermentație.

În aceste circumstanțe, atunci când nivelul de alcool în sânge este scăzut, sub 0,10 mg/l, șoferul are dreptul să solicite o retestare. Aceasta poate avea loc după cel puțin 15 minute de la primul test. Totuși, a doua testare nu poate avea loc la mai târziu de 20 de minute de la prima.

În cazul în care rezultatul celei de-a doua testări se dovedește a fi negativ, șoferul nu va primi sancțiuni din partea autorităților competente.

„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, aflăm din nota de fundamentare a proiectului de OUG.

șofer, accident
SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul prevede și dreptul șoferului de a cere recoltare de probe biologice

În plus, în cazul în care aparatul alcooltest indică valori între 0,11 și 0,40, șoferul va avea posibilitatea să solicite prelevarea de probe biologice în vederea analizelor suplimentare.

Mai mult, proiectul cuprinde și câteva modificări menite să ofere clarificări cu privire la numărul semnificativ de rezultate fals-pozitive în cazul testelor antidrog. Conform prevederilor legale actuale, în urma unui rezultat pozitiv la testul antidrog, permisul de conducere este suspendat până când se obțin rezultatele analizelor biologice suplimentare.

Totuși, având în vedere volumul mare de solicitări, Institutul de Medicină Legală se confruntă adesea cu întârzieri considerabile în procesarea acestor rezultate, care pot ajunge chiar și la câteva luni.

În contextul acestor dificultăți, proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificările aduse Codului Rutier propune ca analiza probelor biologice să poată fi efectuată și în laboratoarele specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, care sunt acreditate.

În plus, ele ar putea fi realizate și în unitățile publice de asistență medicală care sunt autorizate și acreditate pentru astfel de analize.