Normele privind noile limite de capital social varsat pentru asiguratori vor aparea la sfarsitul acestei luni, iar data efectiva pana la care companiile vor trebui sa-si majoreze capitalul este 30 aprilie 2003.
Firmele care practica doar asigurari generale (fara cele obligatorii) vor trebui sa aiba un capital minim de 15 miliarde de lei, fata de sapte miliarde pana acum, in timp ce companiile care practica in plus si asigurarile obligatorii sunt fortate sa-si majoreze capitalul de la 15 miliarde la 30 miliarde lei. Asiguratorii de viata vor trebui, la randul lor, sa-si dubleze capitalul minim. Fata de zece miliarde de lei, cat era prevazut pana acum, in noile conditii acestia vor trebui sa se incadreze in limita de 21 miliarde lei. In sfarsit, o companie care practica toate categoriile de asigurari nu va fi admisa pe piata daca nu va face dovada unui capital social varsat de cel putin 51 miliarde lei (aproximativ 1,6 milioane USD), fata de 24 miliarde lei (aproximativ 730.000 USD).
Reprezentantii asociatiilor profesionale din piata asigurarilor considera oportuna si justificata decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor daca sunt respectate anumite conditii. „Atata timp cat marja de solvabilitate este calculata in raport de valoarea activelor nete, consideram ca majorarea capitalului social este acceptabila”, declara Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Asiguratorilor (UNSAR). In acelasi timp, Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari, crede ca majorarea ar fi trebuit sa fie mult mai mare : „Pentru un asigurator, capitalul social propus prin Norma este prea mic. Consideram ca un capital cu o valoare de cinci ori mai mare decat cel prevazut ar fi adecvat conditiilor pietei asigurarilor din Romania”.
Conform estimarilor CSA, piata va suferi modificari radicale ca urmare a aplicarii noilor norme.
„Dupa calculele noastre, cel putin zece companii vor avea mari probleme in a-si majora capitalul, dar cum timpul pe care-l au la dispozitie este suficient, ramane de vazut ce solutii vor gasi”, spune presedintele CSA, Nicolae Crisan. Conform Legii nr. 32/2000, un asigurator care nu indeplineste limitele minime de capital social nu poate fi declarat in faliment. Decizia apartine insa Comisiei de Supraveghere. Membrii acesteia pot lua hotararea suspendarii autorizatiei de functionare sau pot solicita companiei un plan de redresare financiara. In primul caz, asiguratii nu vor beneficia de despagubiri din Fondul de protejare a asiguratilor, pentru ca fondul a fost creat doar pentru situatia in care o companie de asigurari intra in faliment, nu si pentru cazul in care ii este retrasa autorizatia de functionare. Ei vor trebui sa astepte ca asiguratorul sa-si onoreze obligatiile contractuale conform legii, iar daca acest lucru nu se intampla sa apeleze la instanta de judecata.
In cel de-al doilea caz, daca CSA decide sa solicite companiei un plan de redresare, iar planul nu da rezultate, etapele urmatoare sunt numirea unui administrator special si, eventual, falimentul societatii. In acest caz, obligatiile fata de asigurati vor fi preluate de Fondul de protejare a asiguratilor.
Din cele 48 de companii de pe piata, conform datelor primite de la CSA, un numar de 27 va trebui sa-si majoreze capitalul pana la 30 aprilie anul viitor. Sarcina este simpla doar pentru companiile multinationale (AIG, Generali, Sara Merkur, Lukoil Asito, Grawe). Acestea au in spate actionari puternici si se afla in aceasta situatie nu din lipsa de fonduri, ci ca urmare a unor strategii specifice de abordare a pietei. Nu acelasi lucru se poate spune despre companiile romanesti mici, cum sunt Uniroyal Insurance, Mondial Asurances sau Fortuna. Acestea vor trebui sa gaseasca solutii financiare intr-un timp relativ scurt, astfel ca piata asigurarilor s-ar putea confrunta, in perioada urmatoare, cu fuziuni intre companii sau achizitia unor asiguratori mici de catre altii mai mari.

Societati de asigurare care trebuie sa isi majoreze capitalul pana la 30 aprilie 2003

Capital social varsat (mld. lei)
Societate            Obiect de activitate    Actual    Necesar
                                in noile limite

Alpha Insurance Romania SA    autorizatie         33,00    
                de constituire
Compania Romana de Asigurari-    AG+AV+RCA        32,63    51
Societatea de Asigurare-
Reasigurare (Croma) SA    
Asigurare si Reasigurare         AG+AV+RCA        31,21    51
Industriilor Arges – Asirag SA    
Mediterranea Assicurazioni SA    AG+AV            30,07    36
Generali Asigurari SA        AG+AV            29,66    36
SAR Transilvania Asigurare     AG+AV+RCA        27,00    51
Reasigurare SA    
Asitrans SA            AG+RCA        26,04    30
Asigurarea Ceccar – Romas SA    AG+RCA        24,62    30
A.S.A. Asigurari Atlassib SA    AG+AV+RCA        24,00    51
SARA Merkur Societate de Asigurari    AG+AV        18,00    36
Romano-Austriaca SA    
Grawe Romania Asigurare SA    AG+AV            17,00    36
Lukoil Asito SA            AG+AV            17,00    36
Societatea de Asigurare si         AG            14,00    15
Reasigurare City Insurance SA    
Societatea de Asigurari si         AG            13,00    15
Reasigurari Euroasig SA    
Asigurari Global SA        AG            10,30    15
Petrol Asigurare – Reasigurare     AG            10,00    15
PETROAS SA    
ABC Asigurari – Reasigurari SA    AG            9,04    15
Compania de Asigurare – Reasigurare AG            8,97    15
Prima SAt
Societatea de Asigurare si ttAGttt8,30t15
Reasigurare Fortuna SAtr
Asigurarea Anglo – Romana SAtAG+AVttt7,51t36r
Asigurarea Romano-Canadiana-Aroca SA AGtt7,18t15r
Nationala Companie de Asigurari tAGttt7,14t15r
si Reasigurari SAtr
Casa de Pensii Private Concordia Romana SA AGtt7,06t15r
Societate de Asigurari AIG Romania SAtAGtt7,05t15r
German Romanian Assurance SA tAG+AVttt7,01t36r
(GERROMA SA)tr
Institutul Roman pentru Asigurari IRASIG SA AGtt7,00t15r
Mondial Assurances SAttAGttt7,00t15r
Uniroyal Insurance SAttAGttt7,00t15r
r
AG = asigurari generale; RCA = raspundere civila auto; AV = asigurari de viata