Veşti şi informaţii extrem de importante pentru milioane de români. Sistemul de pensii public din ţara noastră suferă extrem de mult, iar românii sunt îndemnaţi să investească în alte fonduri pentru a nu avea probleme la bătrâneţe.

Mai mulţi bani la pensie pentru români

Numărul celor care muncesc și contribuie la sistemul public este în scădere, iar al pensionarilor în creștere. În acest context, tot mai mulți români se gândesc la o pensie privată, pilon 2, pe langă pensia de stat și pilonul 2, pensia privată obligatorie.

Într-un singur an, aproximativ 25.000 de români au început să contribuie la pilonul 3, însă numărul total al participanților este încă mic, doar 540.000, potrivit datelor ASF. Cei mai mulți au peste 45 de ani, deși recomandările specialiștilor sunt să începem să economisim pentru pensie cât mai devreme.

Deşi sumele sunt mai mici, banii acumulați la pensie vor fi mai mulți, datorită dobânzii compuse. Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, a venit cu informaţii extrem de importante pentru toţi românii.

Diferenţele dintre pensia de stat şi cea privată

„Este o diferență fundamentală între cele două tipuri de economisire, pentru că în timp ce într-o pensie privată banii se acumulează în conturile individuale ale fiecăruia dintre noi, pentru ca la pensie să beneficiem de pe urma lor, în sistemul public de pensii, pilonul 1, banii sunt cheltuiți în ziua a doua, pentru plata celor care astăzi se află la pensie. Urmând ca în momentul în care ieșim noi la pensie, copiii noștri, nepoții noștri, să fie cei care să ne plătească nouă pensii”, a explicat Crăciun, conform stirileprotv.ro.

Crăciun spune că sistemul public de pensiii nu mai poate să funcționeze pentru că numărul beneficiarilor este mai mare decât numărul celor care plătesc pensiile publice. „Asta nu va duce decât la o scădere treptată a valorii pensiei publice. Ăsta e motivul pentru care a fost necesară apariția sistemului de pensie privată”, a explicat acesta, conform sursei citate.

Acesta spune că trebuie să luam în calcul o pensie facultativă. „Cred că trebuie să semănăm și noi cu acei turiști pe care până în pandemie îi vedeam coborând din autocare în centrul vechi, în fața CEC-ului, oameni la 65-70 de ani, germani, englezi, și care își trăiau a doua tinerețe la pensie.

Ori, ca să îți trăiești a doua tinerețe, practic o poți face dacă ai mijloace financiare. În plus, Pilonul 3 oferă o deductibilitate fiscală, cu alte cuvinte poți contribui până la 400 de euro pe an din salariul brut, fără să plătești taxe și impozite la stat, ceea ce niciun alt mijloc de economisire nu îți permite.

Dacă și angajatorul contribuie în contul angajatului pentru pensie facultativă și el are încă 400 de euro. Cumulat, 800 de euro pe an. Asta înseamna cam 160 de lei pe lună și încă 160 de lei pe lună”, a explicat acesta.