Solaris Bus&Coach, lider global în producţia de vehicule electrice pentru transport public, a livrat anul acesta 37 de vehicule pe piaţa locală, dintre care 26 de troleibuze în Braşov şi 11 autobuze hibrid în Satu Mare, se arată într-un comunicat al companiei.

Totodată, potrivit sursei citate, compania a ajuns la peste 300 de vehicule folosite în transportul public din opt oraşe din România, circa jumătate dintre acestea fiind propulsate electric.

Pentru anul 2021, Solaris își propune și mai mult. Compania a planificat pentru livrare 65 de mijloace de transport în comun: 16 autobuze electrice în Craiova, 20 troleibuze în Ploieşti, 6 autobuze hibrid în Satu Mare, 3 troleibuze în Mediaş şi 20 de autobuze hibrid în Galaţi.

Unul dintre cei mai mari producători din Europa

Solaris Bus & Coach este unul dintre cei mai mari producători din Europa de autobuze şi troleibuze. De la lansarea sa, în anul 1996, fabrica de la Bolechowo, din apropiere de Poznan, Polonia, a produs peste 19.000 de vehicule, utilizate în prezent în transportul public din sute de oraşe europene.

Prezent în România din anul 2006, grupul Solaris a cumulat pe piaţa locală o cifră de afaceri în valoare de aproximativ 85 milioane de euro în perioada 2014-2019. Tot în ultimii 5 ani, compania a participat la o serie de licitaţii în ceea ce priveşte transportul public din oraşe precum: Cluj-Napoca, Piteşti, Braşov, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi, Craiova sau în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MDRAP).

În urma licitaţiilor câştigate în decursul ultimilor cinci ani, Solaris a livrat în Craiova 29 de autobuze diesel, în Cluj-Napoca 40 autobuze diesel, 41 autobuze electrice şi 50 de troleibuze, în Piteşti 70 autobuze diesel, în Braşov 26 de troleibuze, în Satu Mare 11 autobuze hibrid, iar în Galaţi 17 troleibuze. Potrivit reprezentanţilor companiei, Solaris asigură puncte şi asistenţă de service în toate oraşele în care a livrat vehicule. În prezent, parcul auto Solaris din România numără peste 300 de vehicule, ponderea celor electrice fiind de circa 50% din total.