MAI: Clipuri false și deepfake-uri pentru manipulare politică

Un prim exemplu dat de MAI vizează un videoclip publicat de utilizatorul @recnostinta pe TikTok.

Anul trecut, cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, Ministerul Digitalizării a lansat platforma NO FAKE, unde pot fi raportate postările cu informații false. La 11 luni distanță, site-ul nu mai poate fi accesat.

În aceste condiții, candidații la alegerile prezidențiale pot, începând de mâine, odată cu startul campaniei electorale, să raporteze astfel de clipuri direct la Biroul Electoral Central, care, dacă va considera întemeiată cererea, o trimite la Autoritatea Electorală Permanentă. Aceasta, la rândul ei, va cere platformei pe care se află conținutul fals sau ilegal să-l elimine.

De la miezul nopții și până în dimineața zilei de 3 mai, candidații sunt în campanie electorală, inclusiv în online, acolo unde vom recunoaște postările lor după codul de mandatar, care trebuie menționat obligatoriu.

ikT, care imită stilul vizual al unor instituții media cunoscute, precum Hotnews și Antena 3 CNN. Materialul promovează informații complet false despre presupuse arestări sau fugări ale liderilor politici după alegeri. Simulând conținut jurnalistic autentic, videoclipul are potențialul de a submina încrederea cetățenilor în procesul electoral. MAI a deschis o investigație pentru posibile infracțiuni informatice și răspândire de informații false.

Într-un alt caz, contul @memefacator (preafericitul) a fost folosit pentru distribuirea unor materiale video de tip deepfake, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Acestea vizau denigrarea unui candidat la funcția de președinte al României, fiind raportate oficial către platforma TikTok. Ministerul avertizează asupra riscurilor acestor tehnologii în campaniile electorale, subliniind că pot genera confuzie și pot perturba ordinea publică.

Sursa FOTO: MAI

Conturi false care se dau drept instituții oficiale

MAI a anunțat și identificarea a peste 160 de conturi TikTok care utilizau ilegal însemnele și simbolurile Poliției Române și ale altor structuri MAI. Aceste conturi induceau în eroare publicul, prezentându-se ca fiind oficiale și subminând astfel încrederea în autoritățile statului. Toate conturile respective au fost eliminate, iar investigațiile continuă pentru stabilirea responsabilităților.

Ministerul reamintește cetățenilor că doar conturile cu bifa albastră de verificare sunt surse legitime și încurajează populația să verifice autenticitatea informațiilor înainte de redistribuire. Acțiunile recente fac parte dintr-o strategie mai amplă de combatere a dezinformării și de protejare a procesului electoral democratic în România.

Greu de diferențiat

Experții spun că, din păcate, unii votanți nu le vor deosebi de realitate și le vor lua în serios. Anul trecut, Ministerul Digitalizării a lansat o platformă în care puteam anunța astfel de videoclipuri, dar acum site-ul nu mai funcționează.

Astfel de clipuri, numite deep fake, în traducere „orice videoclip care a fost manipulat digital pentru a înlocui asemănarea unei persoane în mod convingător cu alta”, fac înconjurul platformelor de social media.