Noua lege a pensiilor speciale îi nemulțumește pe magistrați

Noua lege a pensiilor speciale stârnește nemulțumirea magistraților din România. Vicepreședintele Asociației Magistraților din România, Cezar Filip, spune că principala problemă este aceea că nu a existat o consultare a asociațiilor profesionale în ceea ce privește modificările aduse în această etapă legislativă.

De asemenea, el a semnalat și alte probleme care sunt legate de prevederile privind modificarea bazei de calcul a pensiei și înlăturarea perioadelor asimilate. În plus, creșterea etapizată a vârstei de pensionare poate duce la discriminare în sistem.

„Prima nemulțumire pe care o avem este faptul că nu a existat o consultare a asociațiilor profesionale pe marginea modificărilor propuse în aceasta a doua etapă legislativă, Vorbim de aceeaşi lipsă de dialog”, a spus reprezentantul asociației magistraților la Prima News despre legea pensiilor speciale.

El a afirmat că acesta este un proiect „adoptat pe repede înainte” și are vicii de neconstituționalitate evidente.

Ce probleme semnalează reprezentantul Asociației Magistraților din România?

Cezar Filip a arătat că sunt niște repere oferite de Curtea Constituțională pe care asociația magistraților așteaptă să le regăsească mai bine evidențiate în legea pensiilor speciale.

În primul rând acesta a vorbit despre modificarea bazei de calcul, care în vechea formă a legii se raporta la ultima indemnizație lunară, dar acum se referă la o perioadă de 48 de luni. Acest lucru poate afecta dreptul la pensie.

Un alt aspect menționat de Filip se referă la înlăturarea perioadelor asimilate. Noua lege reduce perioadele asimilate la maxim cinci ani.

Creșterea etapizată a vârstei de pensionare este o altă problemă evidențiată de vicepreședintele Asociației Magistraților din România. Cezar Filip spune că aceasta crește treptat de la 47 de ani, într-o formă mai rațională decât în proiectul anterior. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la posibilele discriminări între persoanele cu aceeași vechime și stagiu în magistratură.

Nu în ultimul rând, problema impozitării, despre care Curtea Constituțională a făcut observații clare, care trebuie tratate cu atenție.

Vicepreședintele Asociației a mai spus că momentul optim în care ar fi trebuit consultați era cel al formulării propunerilor în comisii.

„Noi nu venim să spunem ce ne convine, dacă suntem mulțumiți cu nivelul drepturilor, nu se pune problema. Noi facem niște observații de constituționalitate, atât”, a subliniat Filip.