Când Cristian Preotu, antreprenorul de 35 de ani care deţine şi conduce un business ceva mai aparte – vinde cele mai fine whisky-uri, coniacuri sau armagnacuri, vinuri de colecţie şi delicatese franțuzești –, deschidea prima delicaterie exclusivistă „Comtesse du Barry“ din București, piața de gastronomie premium aproape că nu exista în România. Ideea afacerii i-a venit după ce a trăit 14 ani în Franța, unde a prins gustul vinurilor exclusiviste. Absolvent de Drept, la Grenoble, Cristian Preotu a venit în România, „într-o misiune de consultanță“, își amintește el, dar a cunoscut-o pe soția sa, Maria, și a decis să rămână aici. Cum visul de a avea propria afacere l-a avut, după cum mărturisește, „dintotdeauna“, cei doi soți au înființat, în 2004, firma Le Manoir și au început să importe și să vândă produse gastronomice extrem de scumpe şi sofisticate.
„Era o reală nevoie pe piață. Toată lumea aducea vinuri, foie gras și brânzeturi în valize când venea din Franța, Italia sau Spania“, face Preotu o paranteză. Clientela, continuă el, era „specifică și cu destul de multe resurse financiare“, adică high-class-ul bucureştean, oameni de afaceri, expaţi etc. care şi-au educat gustul pentru astfel de produse în străinătate. În 2006, cei doi soți au deschis primul magazin „Comtesse du Barry“, pe strada Ion Câmpineanu. Încurajați de „feedback -ul­ clienților“, au continuat dezvoltarea pe partea de retail. Afacerea ajuns astăzi la șapte magazine, dintre care trei în provincie (la Cluj, Timișoara și Constanța) și generează venituri de circa patru milioane de euro. Dar afacerea a crescut nu doar ca număr de magazine, ci și ca ofertă de produse. În 2011 a deschis o măcelărie de lux în zona Dorobanţi, împreună cu Hugo Desnoyer, cunoscut în Franţa drept furnizorul de carne al starurilor şi al celor mai mari restaurante din Paris, care, între timp, a fost integrată în magazinul „Comtesse du Barry“ din cartierul Primăverii. Ca să vă faceți o idee, vorbim de preţuri care ajung şi la 400 de euro pe kilogramul de carne de vită Kobe.
La începutul acestui an, Cristian Preotu a deschis și primul magazin de whisky premium din țară – „The Whisky Shop“ -, în urma unei investiții de aproape 200.000 de euro. Nu, nu e vorba că ar fi sesizat un gol în piață pe care a vrut să-l umple, ci „am văzut mai mult un gol în oferta noastră de spirtoase“, glumește Preotu, care speră la vânzări de circa 250.000 euro, după primul an de activitate.
Deși cea mai cunoscută componentă a afacerii Le Manoir e rețeaua de magazine „Comtesse du Barry“, venituri importante aduc și diviziile de cadouri (pachete ambalate vândute în special în perioada sărbătorilor de Paşte sau de Crăciun) și distribuție (furnizor pentru restaurantele exclusiviste din Bucureşti). În plus, businessul lui Cristian Preotu mai cuprinde un magazin  „Petit Bateau“ în Băneasa Shopping City (haine pentru copii) și un wine bar în apropiere de Ateneu. „2013 este mai bun decât 2012 și mai rău decât 2014“, răspunde fără ezitare tânârul businessman, când vine vorba de viitorul afacerilor sale. Și are și câteva argumente: „Dezvoltăm multe proiecte noi, printre care și raioane bio în magazine“.
Mai mult decât atât, el spune că la sfârșitul lunii august va deschide un bistro (100 mp), tot în zona Ateneului, unde este și cel mai vechi magazin al rețelei. „Va fi un bistro franțuzesc, cu aproximativ 40 de locuri, unde vor putea fi gustate toate produsele noastre. Spațiul va fi decorat de mari case de modă de la Paris, precum Hermès“, intră în detalii antreprenorul. Investiția în noul proiect se ridică la aproape un sfert de milion de euro.
Filosofia celor mici
Și ambițiile lui Cristian Preotu depășesc granițele României:
„Ne extindem în Serbia, unde vom deschide un magazin cel mai târziu la începutul anului viitor. Intenția de dezvoltare vizează toată Europa de Est – Viena, Kiev etc. Nu e vorba de francize, ci de parteneriate și sunt multe discuții avansate“, dezvăluie el, fără alte detalii.
Revenind la România, mai e loc destul de dezvoltare și aici. „N-am ajuns la saturație. Piața produselor gastronomice premium este puțin diferită și nu a urmat neapărat trendul crizei. Consumul a evoluat în sensul pozitiv“, explică antreprenorul.
Afacerea lui Cristian Preotu este doar un exemplu din industria care, într-un limbaj mai pretențios, se numește retail de nișă. Extrapolând, acest concept capătă forme concrete și prin brandurile unor magazine specializate, cum ar fi Beautik (parfumuri și cosmetice de nișă), Magazinul de Mirodenii, La Baciu (magazin de mezeluri tradiționale), Fox Foods (produse de cofetărie fără zahăr) sau magazinele „pentru grași și grăsuți“. Iar dezvoltarea magazinelor specializate – asemenea celor amintite – , cu produse pe care clientul nu și le poate procura din marile rețele de retail, lasă loc și investitorilor mai mici să intre pe o piată dominată de marii retailerii. Iar adepţii teoriei „puțin, bun și diferit“ au din ce în ce mai multe variante: găsesc delicatese autentice, dar scumpe, în magazinele de profil.
Cum poate supraviețui un singur magazin sau o rețea mică de retail, în condițiile în care volumul este cuvântul de ordine pe piață? În lipsa unei forțe mari de negociere în relația cu furnizorii, micii retaileri nu pot juca pe cartea prețurilor mici, asemenea hipermarketurilor. În schimb, cei mici mizează pe o relație mai personală cu clientul și pe furnizarea unei game de produse mult mai extinse (în funcție de specializarea fiecăruia) decât pot oferi retaileri precum Carrefour, Cora, Metro sau Mega Image.
Pe scurt, micii retaileri vând produse/servicii cu o valoare adăugată mai mare, motiv pentru care își permit și adaosuri comerciale mai mari. Cu alte cuvinte, ceea ce nu se poate obține prin volume mari este compensat prin marje mai bune.
„Profitabilitatea poate fi mai mare în cazul jucătorilor specializați, dacă găsești nișa potrivită, dacă te diferențiezi și aduci valoare adăugată“, comentează Bogdan Belciu, partener la PwC. În opinia lui, nișele rămân o oportunitate bună, pentru că numărul posibilităților pentru investiții este aproape nelimitat.
Standardizarea produselor din marile magazine este un atu pentru cei mici. Însă succesul lor depinde în mod vital de un alt factor: creșterea gradului de sofisticare al consumatorilor și, de la sine înțeles, creșterea puterii de cumpărare. Oricum, vânzările nici n-ar avea cum să fie foarte mari şi asta nu pentru că nu ar putea aduce foarte multe produse, ci pentru că piaţa este destul de limitată. Dar aceasta este o premisă pe care antreprenorii din retailul nișat o știu încă de la deschiderea primului magazin. „În următorii ani – conchide Cristian Preotu –  piața se va cerne încă o dată, iar cei care nu sunt orientați către clienți vor dispărea“.