În contextul evoluţiei situaţiei de securitate dintre Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan şi pe fondul confruntărilor armate în derulare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să analizeze oportunitatea efectuării deplasărilor care nu sunt esenţiale în regiune, să manifeste maximă prudenţă şi să se informeze permanent din surse oficiale cu privire la posibilele modificări ale condiţiilor de deplasare în interiorul celor două ţări.

Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să nu se deplaseze în zonele adiacente regiunii Nagorno-Karabah şi frontierei internaţionale dintre Republica Azerbaidjan şi Republica Armenia.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că a emis două avertismente de călătorie pentru Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan, cu recomandarea de a evita orice călătorie în anumite zone/regiuni. Informaţii suplimentare pot fi consultate la rubrica Avertismente de călătorie de pe site-ul MAE: Armenia – http://www.mae.ro/travel-alerts/53727 şi Azerbaidjan – http://www.mae.ro/travel-alerts/32390.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadelor României la Erevan şi Baku, este pregătit să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile statelor de reşedinţă.

Tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan pun în pericol livrările de gaze

Creşterea tensiunilor între Armenia şi Azerbaidjan nu reprezintă un risc imediat pentru livrările de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa Occidentală, a declarat marţi directorul general al gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP), transmite Reuters, conform Agerpres.

Italia ar urma să fie punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor şi va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania.