„Cancelarul a subliniat că o încetare imediată a focului şi o întoarcere la masa negocierilor sunt urgente”, în convorbiri telefonice separate cu liderii Azerbaidjanului şi Armeniei, a anunţat marţi într-un comunicat Cancelaria germană, conform news.ro

Mesajul transmis de Angela Merkel

„Ţările vecine ar trebui să contribuie la o soluţie paşnică”, subliniază Angela Merkel, care dă asigurări că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Grupul de la Minsk, o orgaizaţie înfiinţată în 1992 cu scopul de a căuta o soluţie la conflict în regiune, sunt „forumurile adecvate” să liniştească conflictul.

Cele mai sângeroase confruntări armate din 2016

Forţele din enclava separatistă, susţinute politic, militar şi economic de Armenia, şi forţele Azerbaidjanului se înfruntă de duminică în cele mai sângeroase confruntări armate din 2016.

Trebuie menționat că bilanţul oficial al acestor confruntări armate a crescut la cel puţin 95 de morţi. Totuși, bilanţul real ar putea fi mult mai mare. Azerbaidjanul, o ţară turcofonă cu populaţie majoritar şiită, vrea să reia controlul asupra Nagorno Karabah, o provincie azeră muntoasă cu populaţie majoritar armeană şi creştină, a cărei secesiune în 1991 nu a fost recunoscută de către comunitatea internaţională.

Diplomaţi citaţi de AFP anunțat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, cu uşile închise, marţi, la ora 21.00 GMT (miercuri, 0.00, ora României), pentru a discuta situaţia din enclavă.

Bogdan Aurescu face apel la dialog pașnic

Conform celor transmise de către Bogdan Aurescu, evoluţia situaţiei între Armenia şi Azerbaidjan este „tulburătoare”. Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că România face apel către ambele părţi să reia dialogul politic pentru a găsi soluţii prin mijloace paşnice.

„Evoluţia situaţiei dintre Armenia şi Azerbaidjan, pe linia de contact, este tulburătoare. România face apel către ambele părţi pentru dezescaladarea conflictului şi pentru reluarea dialogului politic, în scopul de a găsi soluţii exclusiv prin mijloace paşnice, în cadrul legii internaţionale”, a transmis Bogdan Aurescu pe Twitter.