La Roma, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a declarat că programul AgroDiaspora a apărut ca o consecinţă firească a interesului manifestat de către membrii comunităţilor şi mediului asociativ românesc din mai multe ţări europene, precizează MAE, sâmbătă, într-un comunicat remis AGERPRES.

"Există un interes ridicat din partea românilor de a fi informaţi cu privire la accesarea fondurilor europene din diverse domenii, iar agricultura este unul dintre domeniile prioritare. Românii care muncesc în acest domeniu în afara graniţelor pot contribui nu numai prin investiţii, dar şi prin experienţa şi modalităţile de lucru dobândite şi e nevoie ca ei să fie bine informaţi cu privire la oportunităţile care există în România", a precizat demnitarul român.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus că MADR fundamentează şi implementează politicile publice din sectorul agricol în acord cu Politica Agricolă Comună PAC, preluând în mod activ politicile europene şi adaptându-le la nevoile particulare ale României, prin promovarea soluţiilor şi intereselor proprii.

"România nu va putea avea în viitor agricultură performantă, cu o populaţie îmbătrânită la sate şi fără a rezolva problema fărâmiţării exploataţiilor agricole. Românii care au optat – dintr-un motiv sau altul – să emigreze în statele UE sunt în majoritate tineri, deci vorbim de o mare parte din populaţia activă a României pe care n-o vom putea aduce acasă până când nu vom fi creat mediul, condiţiile şi oportunităţile pe care aceştia le-au găsit în actualele state de rezidenţă", a adăugat ministrul.

În acest sens, a continuat Irimescu, prin PNDR 2014-2020 sunt oferite tinerilor o gamă largă de oportunităţi de afaceri în agricultură şi dezvoltarea rurală. De asemenea, el a salutat iniţiativa DPRRP de a informa românii din afara graniţelor cu privire la accesarea fondurilor europene.

În cadrul programului AgroDiaspora specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se vor întâlni cu membrii comunităţilor româneşti din afara graniţelor pentru a le prezenta oportunităţile privind accesarea fondurilor europene în domeniul agriculturii şi vor răspunde la întrebări legate de oportunităţile de investiţii în acest domeniu în România.

Seria sesiunilor de informare va continua cu întâlniri organizate şi în cadrul altor comunităţi de români din statele europene, unde există interes pentru acest domeniu.

De asemenea, în cadrul parteneriatului DPRRP-MADR, au fost tipărite 10.000 de broşuri care conţin materiale informative cu privire la oportunităţile de accesare a fondurilor europene.

Misiunile diplomatice ale României din Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie şi Irlanda vor distribui materialele informative românilor interesaţi să investească în domeniu. AGERPRES