Trecerea frontierei s-a făcut cu sprijinul şi în prezenţa consulului României la Tunis, care s-a deplasat în acest scop la Dahibat (circa 600 km de Tunis). Cetăţenii români urmează să fie repatriaţi în România pe calea aerului. Pentru a realiza această acţiune, MAE a îndeplinit toate procedurile de procesare a documentelor de călătorie şi a trimis un funcţionar consular la Tunis pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români evacuaţi din localitatea Ghadameş, menţionează comunicatul MAE.

De asemenea, cei 42 de români de la bordul navei britanice HMS Cumberlan au ajuns în cursul zilei de luni în Malta, unde au fost întâmpinaţi de echipa consulară şi sunt transferaţi către aeroportul din La Valetta, de unde vor fi preluaţi de către o aeronavă românească care îi va transporta la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, numărul cetăţenilor europeni care au fost evacuaţi cu ajutorul echipelor româneşti a ajuns la 49.

Comunicatul MAE reaminteşte că în cursul acestei zile sunt în desfăşurare, în paralel, mai multe acţiuni având ca finalitate evacuarea a circa 200 de cetăţeni români care se mai află încă în Libia.

Operaţiunile de evacuare a cetăţenilor români din Libia sunt coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Pentru creşterea eficienţei demersurilor întreprinse sunt folosite, fără excepţie, toate soluţiile de evacuare, terestre, maritime sau aeriene, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulară europeană, precizează comunicatul menţionat.

MAE menţine operaţional singurul punct de informare/asistenţă şi preluare a cetăţenilor români şi europeni în cadrul aeroportului La Valetta din Malta.

În continuare, MAE depune eforturi pentru repatrierea cetăţenilor români care se află în zone îndepărtate, la distanţe mari de capitala Tripoli.

MAE recomandă tuturor cetăţenilor români care se mai află în Libia să părăsească această ţară.

MAE ţine legătura permanent cu cetăţenii români aflaţi încă în Libia, cu familiile acestora din România, precum şi cu firmele angajatoare.
SURSA: Agerpres