Nu există modificări notabile în multe dintre elementele care fac parte din MacBook Pro 13, deoarece configurațiile sunt în acele secțiuni similare cu cele ale modelelor din generația anterioară. Schimbarea semnificativă este cea care afectează procesorul său, acel cip Apple M1 care este responsabil pentru oferirea acelor îmbunătățiri de performanță și eficiență care sunt cu siguranță promițătoare. Apple nu a oferit detalii cu privire la frecvențele la care funcționează nucleele acestor procesoare și nu a indicat caracteristicile specifice ale memoriei sau ale bateriei.

Aceste computere sunt disponibile în configurații de până la 16 GB RAM și până la 2 TB de capacitate în unitățile lor SSD. Nu există modele cu 32 GB RAM, o opțiune care părea logică în computerele cu acea etichetă Pro și pe care s-ar putea să o vedem într-un viitor MacBook Pro 16 cu M1 sau poate un alt procesor ceva mai puternic din această familie.

MacBook Pro 13: de 2-3 ori mai rapid decât competiția

Procesorul Apple M1 este protagonistul absolut al unui brand care nu se schimbă în ceea ce privește designul și care păstrează atât formatul, cât și elementele clasice ale acestei game, precum celebrul Touch Bar. Modificările sunt în interior, cu acel nou cip M1 cu opt nuclee care, potrivit Apple, este „de până la 2,8 ori mai rapid decât generația anterioară ” (de MacBook Pro 13) și care permite să câștige performanță în tot felul de scenarii, de la compilare cu care lucrează dezvoltatorii, la editare foto sau transcodare video. GPU cu opt nuclee permite performanțe de cinci ori mai mari decât cele din generația anterioară GPU – din nou, aceste comparații au fost făcute fără a oferi detalii despre ceea ce a fost comparat în mod specific – și, ca o concluzie, Apple a asigurat că MacBook Pro 13 este „de până la trei ori mai rapid decât cele mai bine vândute notebook-uri Windows din gama lor”.

MacBook Pro 13: autonomie incredibilă

Deși cifrele procesorului sunt promițătoare în ceea ce privește puterea, sunt cu atât mai mult cu privire la autonomie. Potrivit Apple, cipurile M1 permit o eficiență de neegalat, care permite ore de lucru aproape interminabile. MacBook Pro 13 oferă până la 17 ore de navigare pe internet și 20 de ore de redare video. Aceste cifre sunt impresionante și reprezintă de două ori mai mult decât avea generația anterioară. Este cea mai lungă durată de viață a bateriei pe care a avut-o vreodată un Mac.

Ce trebuie menționat este că acest procesor M1 joacă un rol important și într-un domeniu criucial astăzi: videoconferința. Procesorul de semnal de imagine sau ISP al noului M1 permite lui MacBook Pro 13 să ofere o transmisie video mai precisă și detaliată, pe lângp corectarea și îmbunătățirea imaginii în condiții de iluminare slabă. Deși cipul M1 contribuie la îmbunătățirea imaginii, MacBook Pro 13 păstrează camera web HD cu rezoluție 720p, care ar fi putut fi îmbunătățită pentru acestă generație. De asemenea, la o experiență superioară de videoconferință contribuie și microfoanele de o calitate superioară, atât pentru înregistrare cât și pentru apeluri. 

Din punct de vedere al conectivității, MacBook Pro 13 are două porturi Thunderbolt cu suport USB 4, care permit conectarea acestor laptop-uri la monitoare Apple Pro Display XDR și utilizarea acestora cu rezoluția lor nativă de 6K fără probleme.

MacBook Pro 13 este un laptop excelent pentru persoanele care caută portabilitate, fiind un laptop de doar 13 inci, cu o autonomie incredibilă și performanțe excelente datorită noului cip M1.

(P)