Seria se numește The Red Collection și, de fapt, conține whisky-uri de 40, 50, 60, 71, 74 și 78 de ani. Ultimele două sunt cele mai vechi whisky-uri comercializate vreodată pe planeta Pământ. Anunțul a produs rumoare și mii de colecționari stau cu ochii pe noua ofertă de la Macallan.

Reid cel roșu

Tema noii colecții de la Macallan vine de la un cuvânt-cheie: red, roșu. Aceasta pentru că fondatorul mărcii se numea Alexander Reid. Reid, în limba veche a scoțior, înseamnă roșu, patronim care i se trăgea de la culoarea pletelor sale. Asta, ca să nu mai spunem că această culoare are diferite valențe în mai toate culturile lumii. Spre exemplu, culoarea roșie este simbolul căscătoriei în India, sau reprezintă norocul în multe țări asiatice.

La acestea se adaugă cele două butelci din cele mai vechi whisky-uri din lume. Conform campaniei de marketing, ”The Red Collection reflectă adâncul nostru respect pentru trecerea valoroasă a timpului, pentru tradiție și artizant (handmade…). Culoarea care ne distinge de alte mărci vine să celebreze deja bogata gamă de nuanțe de roșu prezente în mod natural în produsele Macallan, în mai toate etapele procesului de fabricație”.

Colecția care nu se termină

De asemenea, se menționează faptul că The Red Collection nu este numai o ediție, ci va fi o serie ”continua” care va primi noi și noi produse de acest fel. Prezenta colecție va fi lansată împreună cu o serie de ilustrații și desene animate create de artistul spaniol  Javi Aznarez, lucru ”care va contribui major la creșterea imaginii brandului The Red Collection”. Pentru această primă ediție, artistul a creat trei povești care vin să exploreze trecutul distileriei Macallan, văzut prin prisma omului contemporan. Fondul sonor al spoturilor video este asigurat de o celebră violonistă din Scoția, Nicola Benedetti.

Licoarea din fiecare dintre sticlele noii serii este semnată de Kirsteen Campbell, doamnă ce a fost recent investită ca Master Whisky Maker al mărcii. Kirsteen este prima femeie din lume care a primit acest titlu. ”Este un deosebit privilegiu și o onoare deosebita aceea de asă mi se oferi șansa de a crea The Red Collection pornind de la rezervele de whisky cele mai vechi și mai rare din lume”, a declarat Kisrteen.

Un whisky caritabil

Fiecare ediție a Red Collection va cuprinde un număr foarte limitat de exemplare, iar detalii despre costuri încă nu au fost date publicității. Ce este sigur este faptul că vor exista numai trei cutii, niște adevărate cufere, a câte șase sticle. Primul cufăr va rămâne în pivnițele Macallan. Sticlele din celelalte două cufere beneficiază de etichete unice semnate de celebrul Javi Aznarez.

Al doilea cufăr va fi scos la licitație la Sotheby’s și suma rezultată  va fi donată asociației caritabile londoneze City Harvest, care se ocupă cu redistribuirea surplusului de produse din industria alimentară către cei aflați în nevoie. Practic, City Harvest asigură circa  80 000 de mese calde pe săptămână. Suspans: încă nu se știe care va fi soarta celui de al treilea cufăr…