Juncker, care a devenit premier în 1995, este sub tirul criticilor din cauza presupusului eşec în a limita abuzul de putere de către serviciul secret.
Următoarele alegeri parlamentare sunt programate pentru mai 2014. Totuşi, ar putea fi devansate pentru octombrie în acest an, în funcţie de rezultatul dezbaterilor maraton de miercuri.
Parlamentul din Luxemburg va analiza un raport pe care l-a cerut asupra unor activităţi ilegale ale agenţiei de securitate, acuzată că a spionat politicieni, că a achiziţionat maşini în scopuri private şi că a acceptat plăţi şi favoruri în schimbul accesului la oficiali locali.
Raportul a concluzionat că Juncker a avut un control limitat asupra agenţiei, în ciuda faptului că era ministrul responsabil şi că nu a informat nici comisia parlamentară de control şi nici autorităţile judiciare în legătură cu aceste operaţiuni.
Toţi membrii comisiei de anchetă, cu excepţia partidului CSV de centru-dreapta al lui Juncker, au votat vineri în favoarea raportului. Partenerii de coaliţie, laburiştii, au susţinut de asemenea raportul.
Claude Meisch, preşedintele Partidului Democrat, de opoziţie, a spus că dezbaterea de miercuri va arăta cel mai probabil că guvernul lui Juncker nu mai are sprijinul majorităţii.
"Ori dl Juncker îşi va prezenta propria demisie sau pe cea a Guvernului, ori va exista un vot asupra unei moţiuni de cenzură în acest sens", a declarat el într-un interviu telefonic.
Partidul Laburist a spus că nu exclude posibilitatea alegerilor anticipate. Jean-Claude Juncker însuşi a dat un indiciu în acest sens vineri seară, la un eveniment la o şcoală din Esch. ‘Sunt bucuros că mă pot angaja la Esch într-unul din ultimele mele acte în actuala poziţie’, a spus Juncker.
Bogatul Luxemburg, un important centru financiar, este una din cele mai stabile ţări europene din punct de vedere economic. CSV a condus toate guvernele, cu excepţia unuia singur, după cel de-al Doilea Război Mondial. CSI şi partenerii de coaliţie, socialiştii, deţin 39 din cele 60 de locuri în Parlament.
Sursa: Agerpres