Peste 150 de soldaţi Afganistan au fost ucişi sau răniţi în ultimele 24 de ore într-o serie de atacuri declanşate de talibani pe fondul retragerii forţelor străine, potrivit unor responsabili ai guvernului afgan, transmite Reuters.

Confruntări au loc în prezent în 26 din cele 34 de provincii din ţară, au declarat oficiali afgani, sub rezerva anonimatului. Potrivit unuia dintre aceştia, numărul pierderilor este ‘şocant de mare’.

Guvernul afgan declară că luptele s-au intensificat în ţară, în timp ce SUA avansează cu retragerea trupelor rămase pe teritoriul afgan până la 11 septembrie.

Talibanii au cucerit luni districtul Shahrak, în provincia vestică Ghor, constrângând trupele afgane să se retragă în localităţile vecine, potrivit unor responsabili locali.

Un atentat cu maşină capcană a vizat duminică sediul poliţiei din districtul Khas Balkh, în provincia Balkh, soldându-se cu cel puţin patru morţi şi 50 de răniţi, între care civili. Combatanţi talibani au luat cu asalt în aceeaşi zi districtul Qaisar, în provincia Faryab (nordul ţării), ucigând sau rănind zeci de membri ai forţelor de securitate.

S-au înregistrat peste 150 de morți

Trupele guvernamentale au lansat o operaţiune de recucerire a districtului strategic Nerkh din provincia Wardak, situat la mai puţin de o oră de mers cu maşina de capitala Kabul, a declarat un oficial al Ministerului afgan al Apărării.

‘În ultimele 24 de ore se înregistrează din păcate 157 de victime în rândul forţelor de securitate’, a declarat un responsabil afgan.

Talibanii au preluat, vineri,  controlul asupra districtului Shenkai din sudul provinciei Zabul, după o săptămână de lupte grele şi un asediu asupra districtului.  Talibanii au capturat deja patru districte, inclusiv unul din apropierea capitalei Kabul, de la începutul lunii mai.

Talibanii au intensificat atacurile asupra capitalelor provinciale, centrelor raionale şi a bazelor mai mari de securitate în urma retragerii forţelor internaţionale din Afganistan, proces început pe 1 mai. Retragerea urmează să fie finalizată până la 11 septembrie. De săptămâni întregi, luptele au continuat în multe districte ale acestei provincii vestice.