Tragedie în Burkina Faso. Aproximativ 100 de civili și-au pierdut viața

Guvernul burkinez informează că atacatorii au ucis localnici din satul Solhan, situat în provincia Yagha. Ei au incendiat case şi piaţa din localitate.

Reuters informează că președintele Roch Marc Christian Kabore a numit atacul „barbar”, în timp ce guvernul a declarat o perioadă de 72 de ore de doliu național.

De la începutul anului, numărul atacurilor cu legătură cu Al Qaeda sau cu Statul Islamic în regiunea africană Sahel a crescut, în special în Burkina Faso, Mali şi Niger.

Violențele din Burkina Faso au dus la plecarea a peste 1,14 milioane de localnici în puțin peste doi ani, în timp ce țara găzduiește circa 20.000 de refugiați din Mali.

Localnicilor le este teamă

Un localnic care nu dorea să fie numit, temându-se pentru siguranța sa, a vizitat rudele într-o clinică medicală din orașul Sebba, la aproximativ 12 km (7 mile) de locul unde a avut loc atacul. El a spus că a văzut mulți răniți intrând în clinică.

„Am văzut 12 persoane într-o cameră și aproximativ 10 în alta. Erau multe rude care îngrijeau răniții. De asemenea, erau mulți oameni care fugeau de la Solhan pentru a intra în Sebba … Oamenii sunt foarte temători și îngrijorați ”, a spus el telefonic agenției de presă Associated Press.

Sohlan, o comunitate mică la aproximativ 15 kilometri de Sebba, principalul oraș din provincia Yagha, a fost lovită de numeroase atacuri în ultimii ani.

Pe 14 mai, ministrul Apărării Cheriff Sy și armata militară au vizitat Sebba pentru a-i asigura pe oameni că viața a revenit la normal, în urma unor operațiuni militare.

„Există un sentiment din ce în ce mai mare în rândul multor oameni din Burkina Faso că, în ciuda prezenței forțelor de securitate, situația se deteriorează”, a declarat Nicolas Haque, de la Al Jazeera, raportat de la Bamako, în vecinătatea Mali.

Anul trecut, guvernul a solicitat ajutorul milițienilor voluntari pentru a ajuta armata, dar aceștia au suportat represalii de către rebelii care îi atacă.

Sursă foto: Dreamstime