Cel puțin 11 morți în Afganistan, într-o explozie. A avut loc cu doar câteva ore înainte ca talibanii să decreteze un armistițiu

Un purtător de cuvânt al ministerului, Tareq Arian, a explicat că atentatul, în care au fost rănite alte 28 de persoane, a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în provincia Zabul, conform informațiilor transmise de afp.com

Talibanii au anunţat luni un armistiţiu de trei zile, cu ocazia Eid al-Fitr, sărbătoarea musulmană care marchează încheierea Ramadanului, la două zile după un atentat vizând o şcoală, soldat cu peste 50 de morţi, arată sursa menționată.

Ce spun insurgenții?

„Ordonăm mujahedinilor din Emiratele Islamice să înceteze orice atacuri vizând inamicul în toată ţara, din prima în a tria zi de Eid (al-Fitr)”, o sărbătoare a cărei dată este stabilită în funcţie de poziția Lunii, au anunţat într-un comunicat insurgenţii. Eid al-Fitr urmează să înceapă miercuri sau joi.

„Dar dacă inamicul dă vreun asalt sau comite vreun atac împotriva voastră în aceste zile, să fiţi pregătiţi să vă protejaţi şi să vă apăraţi viguros pe voi şi teritoriile voastre”, îndeamnă ei.

Anunţarea armistiţiului are loc după cel mai sângeros atac din ultimul an în Afganistan, care vizat sâmbătă o şcoală de fete. În general, Guvernul răspunde decretând la rândul său un armistiţiu.

„Salutăm acest anunţ (…). Republica islamică este de asemenea pregătită şi va face un anunţ în curând”, a anunţat un purtător de cuvânt al negociatorului-şef Abdullah Abdullah, Fraidon Khawzon.

O serie de explozii a avut loc în faţa instituţiei şcolare, vizată adesea de anumiți extremişti, în vestul capitalei afgane, în contextul în care mulţi locuitori îşi făceau cumpărături. Peste 50 de persoane, majoritatea liceene, au fost ucise, iar alte aproximativ 100 rănite.

Talibanii neagă orice implicare în acest atentat, care a avut loc pe fondul retragerii celor 2.500 de militari americani staţionaţi în această ţară devastată de 20 de ani de război, în continuare pradă violențelor.

Sursă foto: Dreamstime