Lupta cu poluarea ajunge la un alt nivel în SUA. Marile companii petroliere sunt acuzate că induc în eroare consumatorii prin produsele pe care le prezintă ca fiind generatoare de emisii reduse.

Deși se prezintă ca lideri împotriva schimbărilor climatice, aceste companii sunt de fapt cei mai importanți factori care generează poluarea, acuză cei care l-au dat în judecată.

Lupta cu poluarea ajunge la un alt nivel în SUA. Proces de răsunet la New York

New York City a dat în judecată trei mari companii petroliere, precum şi principalul grup comercial din industria petrolieră americană, susţinând că firmele induc în eroare vânzând combustibili ca fiind ”mai curaţi” şi se prezintă ca lideri în lupta împotriva schimbărilor climatice, scrie zf.ro, citând Reuters.

Procesul vine după ce o curte de apel federală a respins în această lună efortul oraşului de a obliga cinci mari companii petroliere să contribuie la plata daunelor cauzate de încălzirea globală.

Plângerea arată că Exxon Mobil Corp, BP Plc, Royal Dutch Shell şi grupul industrial American Petroleum Institute ”au indus în eroare în mod sistematic şi intenţionat consumatorii” prin vânzarea de combustibil ”mai curat” şi cu emisii mai reduse, fără a dezvălui impactul asupra climei.

”Aceste procese nu au niciun merit şi nu fac nimic pentru a avansa în eforturile care abordează schimbările climatice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Exxon, Casey Norton.

La a doua încercare

Compania Shell s-a declarat ”dezamăgită” de proces şi consideră că schimbările climatice necesită ”acţiuni din toate sectoarele de afaceri, inclusiv de la noi”, a spus purtătorul de cuvânt Anna Arata.

Industria oferă energie la preţuri accesibile ”reducând în acelaşi timp substanţial emisiile”, a declarat Paul Afonso, directorul juridic al API, adăugând că procesul este ”lipsit de merite”.

BP a refuzat să comenteze.

La începutul acestei luni, a doua Curte de Apel a decis într-un proces separat în favoarea BP, Chevron Corp, ConocoPhillips, Exxon şi Shell şi a respins eforturile oraşului de a acţiona în instanţă companiile pentru daunele cauzate de producţia şi vânzarea de combustibili fosili.

Procesul respectiv, intentat în 2018, a fost un efort timpuriu în rândul statelor şi oraşelor americane de a se adresa instanţelor şi de a folosi legile pentru a aborda schimbările climatice.