În ultimii ani, județul nu a înregistrat performanțe bune în ceea ce privește nivelul de trai. Cu un PIB per capita estimat de Comisia Naţională pentru Prognoză (CNP) la 6.347 euro în 2015, judeţul Mureş se situează sub media regiunii Centru, de 7.551 euro.

Asta pentru că are ca vecini judeţe dezvoltate precum Braşov (cu PIB/locuitor de 9.906 euro), Sibiu (8.364 euro), Alba (8.021 euro). Singurele judeţe din regiune care stau mai slab decât Mureş la acest capitol sunt Covasna (5.617 euro) şi Harghita (5.212 euro). Conform CNP, Mureş va ajunge în 2018 la un PIB/locuitor de 7.779 euro, menţinându-se pe acelaşi loc în clasamentul regiunii, unde toate judeţele vor înregistra, în următorii trei ani inclusiv 2016, creşteri economice de peste 4%. La capitolul investiții, autoritățiile au planuri mari, dar prea puține sunt implementate. Anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a prezentat principalele proiecte de infrastructură care vizau sectorul transporturilor din Mureş în perioada 2015 – 2020. În această categorie au fost incluse proiectele de infrastructură rutieră, feroviară şi aviatică, valoarea cumulată a acestora cifrându-se la 5 miliarde de euro. Tot anul trecut, Consiliul Județan anunța că cele mai importante investiții erau Autostrada Câmpia Turzii – Târgu-Mureş sau centura ocolitoare a municipiului Târgu-Mureş. Din păcate, nu au fost demarate lucrările pentru niciunul dintre aceste proiecte. Speranța rămânând pentru acest an. Județul Mureș va intra pe harta șantierelor de autostradă odată cu începerea lucrărilor de construcție a autostrăzii Câmpia Turzii-Târgu Mureș. Cele patru loturi de autostradă, aflate pe teritoriul județului Mureș între Chețani și Târgu Mureș, costă aproximativ 1 miliarde de lei, proiectele finanțate cu bani europeni și de la buget. Cei 40 de kilometri de autostradă, aflați pe teritoriul județului Mureș vor fi finalizați anul viitor.

Cele mai mari investiții, făcute de străini

Chiar dacă în cazul infrastructurii județului nu au fost consemnate prea multe investiții, există companii străine care au alocat fonduri pentru această zonă. Nume importante precum E.ON sau Azomureș sunt firme care asigură împreună peste 6.000 de locuri de muncă. Așadar, industria și agricultura au ajuns să fie principalele activități care țin în viață județul din partea de nord a României.

Grupul german E.ON, cu activitate în domeniul utilităţilor, pare să fie pilonul principal al economiei judeţului Mureş. E.ON Energie se află pe primul loc în topul companiilor după cifra de afaceri, cu peste 4,7 miliarde de lei. Dacă la aceasta adăugăm cifrele realizare de celelalte „firme-surori“, E.ON Distribuţie şi E.ON Servicii Tehnice, rezultă că grupul cu capital german dezvoltă în judeţul Mureş afaceri de peste 5,8 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro).
Începând cu anul 2005, odată cu intrarea pe piaţa de energie din România, compania a investit în judeţul Mureş circa 136 de milioane de lei pentru înlocuirea a peste 1.260 kilometri de conducte şi branşamente şi pentru extinderea sistemului cu 63 de kilometri. Numai anul trecut au fost investite 9 milioane de lei pentru modernizarea a circa 60 de kilometri de conducte şi branşamente de gaze naturale, 17 kilometri revenind municipiului Sighişoara. Investiţii importante au mai fost derulate, în anul 2015, la Târgu Mureş, Corunca, Cristeşti, Sâncraiu, Târnăveni şi Luduş.
„În acest an ne-am propus să înlocuim circa 90 de kilometri de conducte şi branşamente din judeţul Mureş, valoarea estimată a investiţiilor fiind de peste 10 milioane de lei. Investiţii importante se vor derula în municipiul Târgu Mureş şi Sighişoa, dar şi în localităţile Bahnea, Chendu, Cristeşti, Filipişu Mic şi Petrilaca“, au declarat reprezentanții  grupului german.

Angajatori străini

Având o populaţie totală mare, de 550.846 persoane potrivit recensământului din 2011, Mureş dispune de un număr de salariaţi destul de ridicat, 121.900. Din regiunea Centru, valori superioare înregistrează numai Braşov (162.700) şi Sibiu (122.800 salariaţi). Comparativ cu aceste judeţe, Mureş are o rată a şomajului mai mare, de 5,5%. La Sibiu rata şomajului este de 4,4%, iar la Braşov de 4,1%. Cel mai înalt nivel din regiune revine judeţului Alba – 7,0%. Salariul mediu net lunar în Mureş se cifrează la 1.643 lei. În regiune niveluri mai mari sunt doar la Braşov (1.729 lei) şi Sibiu (1.751 lei).

Cei mai mari angajatori din județ sunt firmele ce fac parte din E.ON. Două firme din grup ocupă locurile 1 şi 4 pe judeţ, ele însumând peste 4.300 de angajaţi, potrivit datelor transmise de Registrul Comerțului.
Un al angajator important din județ este Azomureș. Cu o istorie de peste 50 de ani, Azomureș este un producător de în­gră­șăminte cu renume în agricultura din România. Firma este controlată de grupul elveţian Ameropa și furnizează fermierilor îngrășăminte. Construcția instalațiilor de pe platforma de la Tîrgu Mureș a început în anul 1962 și s-a desfășurat în mai multe etape, ocupând astăzi o suprafață de aproximativ 100 de hectare în partea de sud-vest a orașului. În primăvara anului 2012, compania Azomureș a intrat în proprietatea Ameropa Holding. Grupul a demarat în România investiții în valoare de 240 milioane de euro. 

Judeţul Mureş în cifre

Populaţie totală    550.846        persoane
(la recensământul din 2011)
Produs Intern Brut    15,4 mld. lei
Creşterea reală a PIB     4,2%
Număr mediu de salariaţi    121.900
Câştigul salarial
mediu net lunar    1.643 lei
Rata şomajului    5,5%