În doar 5 zile scena Bucureştiului va găzdui 13 minţi inspirate care vor arăta cum au parcurs drumul de la idee la iniţiativă şi apoi la vis transformat în realitate. În cadrul TEDxBucharest, eveniment ce va avea loc pe 16 octombrie la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, fiecare vorbitor va împărtăşi într-o sesiune de 18 minute o parte din pasiunea sa pusă în slujba schimbării.

TEDxBucharest face parte din platforma TEDx: evenimente locale, organizate independent, care reunesc oamenii cu scopul de a trece printr-o experienţă de tip TED. În cadrul acestei platforme au avut loc deja 106 evenimente TEDx, fiind programate pentru anul 2010 un număr de 120.

Echipa de peste 9 voluntari care organizează TEDxBucharest le pregăteşte celor 120 de participanţi o experienţă în stilul TED*, caracterizată prin diversitate. Deşi sunt unici, toţi au în comun credinţa că ideile valoroase sunt esenţa unei lumi aflate în schimbare. „Particip la TEDxBucharest pentru că urmăresc de ani de zile TED şi cred în puterea exprimării şi diseminării ideilor. Cred că destinul nostru este parţial dictat de modul în care am fost crescuţi şi major afectat de modul în care privim viaţa şi de atitudinea pe care o avem. Nu putem controla ce ni se întâmplă în viaţă, dar ne putem controla reacţiile. Simt că TED influenţează o lume în schimbare prin crearea unui forum în care minţi diverse se pot uni şi pot disemina un mesaj. Sunt rădăcina a ceea ce avem nevoie: idei noi.” mărturiseşte Alexandra Nechita, vorbitor în cadrul TEDxBucharest.

Evenimentul reuneşte gânditori şi practicieni din domenii variate, de la afaceri şi artă până la tehnologie.  Printre profesioniştii deja consacraţi se vor integra şi 20 de tineri selectaţi din peste 200 de înscrieri la concursul „Extraordinary Ideas” (Idei extraordinare). Cele 20 de idei câştigătoare au fost alese prin prisma gradului de inovaţie şi de aplicabilitate, dar luând în considerare şi contribuţia pe care o pot aduce la TEDxBucharest. Răspunzând la întrebarea „Cum putem contribui la o schimbare pozitivă în lume?” au fost propuse soluţii precum: turism pentru dezvoltarea tinerilor, îmbunătăţirea accesului la sistemul educaţional, îmbinarea artelor sau crearea unei reţele de birouri globale în zone slab dezvoltate economic. Lista câştigătorilor se găseşte deja pe www.tedxbucharest.com .

Universul TEDxBucharest va fi construit de ideile inventatorului Mircea Tudor, cercetătorului Gabriella Ficz, alpinistului Alex Găvan, psihologului şi jurnalistului Mircea Toma, pictoriţei Alexandra Nechita, psihologului Mugur Ciumăgeanu, creativului Bogdan Naumovici, arhitectului Ştefan Bortnowski, Ambasadorului Bunăvoinţei în 2008, Sandra Pralong, antreprenorului Nelvin Joseph, regizorului Carmen Lidia Vidu şi ale inginerului Dumitru Popescu.

„Esenţa acestei lumi în schimbare este speranţa că putem să ne depăşim natura negativă prin implicare responsabilă. Mi-ar plăcea să văd în jurul meu din ce în ce mai mulţi oameni care îşi exersează muşchii sănătăţii mintale şi din ce în ce mai mulţi oameni la dietă de tristeţe. Cred cu tărie că tehnologia şi socializarea pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii mintale a oamenilor, mai mult decât sistemul instituţionalizat de îngrijire” crede Mugur Ciumăgeanu, un hibrid între psiholog, psihiatru şi medic.

În plus, organizatorii pregătesc intervenţia unui vorbitor surpriză. „TEDxBucharest este o mare provocare pentru mine; am ascultat cu atenţie mari vorbitori de la TED. M-au inspirat şi m-au ajutat în multe feluri. Mai important, m-au făcut să mă simt umil. Dacă mi s-a întâmplat mie, probabil li s-a întâmplat şi altora. Sunt un cetăţean al lumii,  doresc să învăţ şi să împărtăşească cât mai mult tuturor oamenilor pe care îi cunosc, îi întâlnesc sau despre care aud. Cred ca am ceva de împărtăşit lumii. Oare lumea va asculta?” se întreabă Bassam Gemayel.

Evenimentul se bucură de sprijinul unei echipe de organizaţii şi personalităţi prietene care au contribuit la realizarea acestuia la un nivel profesionist. Acestea sunt: Biogenis, Marsh, Open Sky International(Agent de vânzări Finnair pentru România şi Republica Moldova), LarKoti, Blue Coffee Services (distribuitor Lavazza), Green Tea, La Fântâna, Spazio Studio, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Ibis Hotel, Bose, Catapulta Records, B Interactive, Wacom prin MGT, Parmalat, Grupul Realitatea-Caţavencu (cu contribuţia doamnei Roxana Grămadă, Director Corporate Affairs Realitatea-Caţavencu, şi a Money Express, Business Standard, Radio Guerrilla, The Money Channel TV, divizia F5, Zoom TV, 24FUN), Elevate, Cocor, Media Image, Hipo.ro, Rh Printing, Atelier 105, Hostway, Enjoy Catering, AIESEC Bucureşti, ASER, VIP, Lume Bună şi profesioniştii Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR1, Mona Ardeleanu, PR Manager la RTC Holding, şi Ion Puican, regizor.                      

Pentru relaţiile cu presa: Andra Costache, PR Responsible, 0751254455, andra.costache@tedxbucharest.com

Informaţii suplimentare:

În spiritul ideilor care merită împărtăşite, TED a creat un program denumit TEDx. TEDx este o platformă de evenimente locale, organizate independent care aduc oamenii împreună cu scopul de a împărtăşi o experienţă tip TED. Evenimentul nostru se numeşte TEDx Bucharest, unde x=eveniment TED organizat independent. La evenimentul nostru TEDx Bucharest, filme TEDTalks şi vorbitori live vor fi combinate pentru a crea scânteia care deschide discuţii pătrunzătoare şi creează conexiuni într-un grup restrâns. Conferinţa TED oferă ghidare generală pentru programul TEDx, dar evenimentele individuale TEDx, inclusiv al nostru, sunt organizate doar de către noi.

*TED este un eveniment anual în care o parte din liderii lumii, gânditori şi practicieni, sunt invitaţi să împărtăşească din pasiunile lor. „TED” reprezintă un acronim pentru Tehnologie, Entertainment, Design – trei subiecte largi care, colectiv, ne modelează viitorul. Şi în realitate, evenimentul este şi mai larg de atât, prezentând idei care au impact în orice disciplină. Participanţii l-au numit „cel mai bun spa pentru creier” şi „o călătorie de 4 zile în viitor”. Audienţa diversă – CEOs, oameni de ştiinţă, creatori, filantropi – este aproape la fel de extraordinară ca şi lista vorbitorilor, care i-a inclus pe Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Phillippe Starck şi Bono.