Firmele mici şi mijlocii care aplică pentru obţinerea de fonduri europene pot să aleagă, pentru cofinanţare, din ofertele a cel puţin patru bănci. Întârzierea apariţiei unora dintre ghidurile de finanţare complică accesul la împrumuturi.

Orice firmă mică sau mijlocie care doreşte să acceseze fonduri europene trebuie să aibă în vedere că iniţierea şi derularea unui proiect cu finanţare europeană presupune existenţa a trei elemente-cheie: informaţii, consultanţă şi bancă, spune Florian Filat, director la Direcţia pentru Programe ale Municipalităţilor, Instituţiilor de Stat şi UE din cadrul Bancpost. Într-adevăr, dacă pentru întocmirea proiectului şi obţinerea informaţiilor necesare o firmă se poate descurca singură, banca rămâne elementul indispensabil. Chiar dacă nu ar avea nevoie de credite de cofinanţare sau de prefinanţare, cu siguranţă solicitantul trebuie să treacă pe la bancă pentru deschiderea unui cont pentru banii europeni. Fondurile UE de care pot beneficia solicitanţii din România acoperă între 50% şi 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului (cheltuielile cu TVA nu pot fi acoperite din fondurile europene, fiind considerate neeligibile). „În plus, microîntreprinderile nu sunt eligibile decât pentru domeniile cuprinse în Axele prioritare 4 (pentru dezvoltarea mediului de afaceri regional şi local), 5 (pentru dezvoltare durabilă şi promovarea turismului) şi 3 (pentru calitatea vieţii şi dezvoltarea economiei în zonele rurale)“, explică Ligia Baltag, director al departamentului Fonduri Structurale din cadrul Raiffeisen Bank. În aceste condiţii, toate drumurile duc la bancă, cea care asigură nu doar co-finanţarea proiectului, ci chiar şi susţinerea financiară a lucrărilor până în momentul încasării banilor UE.

Reprezentanţii băncilor se declară pregătiţi pentru derularea proiectelor, dar atrag atenţia asupra faptului că particularităţile produselor bancare aferente fondurilor structurale vor fi dezvoltate pe măsură ce ghidurile de finanţare vor apărea în formă finală. „În acest moment nu există niciun ghid de finanţare, final pentru IMM, iar diferitele drafturi apărute între timp au adus de multe ori condiţii cu impact major asupra produselor bancare“, spune Florian Filat. Acesta precizează că existenţa criteriului care interzice gajarea echipamentelor cumpărate din fonduri UE ridică probleme importante la asigurarea garanţiilor pentru creditele contractate de IMM-uri. Mai mult, în schiţele de ghiduri aferente programului de creştere a competitivităţii economice există o prevedere care obligă solicitantul să prezinte o scrisoare de garanţie pentru 50% din valoarea grantului pe toată perioada de implementare, ceea ce înseamnă că solicitanţii ar trebui să aibă garanţii suplimentare pentru împrumuturi.

Energia regenerabilă şi turismul sunt în top

Un alt motiv pentru care banca este indispensabilă celor care vor să acceseze fonduri structurale se leagă de viabilitatea economică a proiectului de afaceri, pentru că băncile pun accent pe sustenabilitatea afacerii şi pe garanţii. Ca atare, există posibilitatea ca un proiect să obţină acceptul autorităţilor, dar să nu primească cofinanţarea băncii, dacă solicitantul nu va oferi toate argumentele prin care să demonstreze că proiectul său este profitabil.

Firmele mici şi mijlocii au înţeles deja necesitatea băncii în ecuaţia fondurilor europene. La BCR, de exemplu, 56% din cererile de cofinanţare sunt primite de la firme care vor să dezvolte proiecte în domeniul industrial. De asemenea, 19% din proiecte vizează agricultura, 16% turismul şi 9% protecţia mediului. Cei mai mulţi dintre investitorii care au depus deja dosare la BCR, BRD, Bancpost şi Raiffeisen Bank au în vedere proiecte din sectorul energiei regenerabile, precum şi din turism.

Raiffeisen Bank

92-11363-raiffeisen_bank.jpgBanca oferă IMM-urilor consultanţi de specialitate pentru expertiză şi calificare. A lansat „Produs pentru Europa“, care constă într-un pachet ce oferă finanţare şi consultanţă. Oferă credite de prefinanţare şi cofinanţare. Costurile aferente acordării şi monitorizării împrumutului depind de situaţia financiară a companiei. Practic, banca finanţează în avans un proiect, preluând în totalitate riscul nerealizării acestuia. Trebuie subliniat că autorităţile interzic cesionarea contractului de finanţare încheiat cu beneficiarii finanţării

BRD SOCIÉTÉ GÉNÉRALE

92-11364-28_siglabrd.jpgEUROBRD – program special dedicat finanţării proiectelor cu componentă fonduri europene. Se oferă atât soluţii de finanţare, cât şi consultanţă financiară. Gama de produse oferite include creditul de investiţii pentru cofinanţarea contribuţiei private, conform schemei de finanţare cu fonduri europene, şi creditul „support“ destinat prefinanţării decalajului de plăţi existent între plăţile către furnizori şi încasările de fonduri europene de la autorităţile competente. Banca poate acorda şi scrisoare de confort sau scrisoare de garanţie bancară.

BCR

92-11365-banca_comerciala_romana.jpgOferă scheme de finanţări nerambursabile din fonduri europene şi naţionale, produse şi servicii EU Office BCR, posibilităţi de finanţare prin alte instituţii financiare internaţionale, licitaţii active organizate pentru selectarea proiectelor eligibile, scrisoare de confort, prefinanţarea grantului, finanţarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cofinanţare conturi speciale, garanţii bancare/acreditive, precum şi produse cu finanţare de la alte instituţii financiare (BERD, BEI etc.). Costurile sunt adaptate în funcţie de specificul şi structura fiecărui proiect.

Bancpost

92-11366-bancpost.jpgOferă consiliere în elaborarea proiectului, consiliere cu privire la garanţiile suplimentare care pot fi aduse (JEREMIE, FNGCMM etc), emitere de scrisori de confort (confirmând aprobarea unui credit bancar pentru asigurarea cofinanţării necesare). Pe partea de creditare, oferă împrumuturi pentru cofinanţare/ prefinanţare/ finanţarea cheltuielilor neeligibile. Oferă, de asemenea, servicii de acoperire a riscului de schimb valutar (finanţarea UE primită este în lei, dar majoritatea echipamentelor se vor achiziţiona în valută), precum şi produse derivative.