Autoritatea antimonopol din Rusia va amenda cu 6,54 miliarde de ruble (223,7 milioane de dolari) grupul Lukoil, prezent şi în România, pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa rusă a produselor rafinate, transmite Reuters.

„A fost luată decizia de a aplica o amendă de 6,54 miliarde de ruble pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă”, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului Federal Antimonopol din Rusia.

Lukoil, cea mai mare companie privată rusească din sectorul petrolier, nu a fost singura condamnată în acest an de autorităţile antimonopol, care au devenit mai aspre în vederea controlului preţului la combustibili.

Şi gigantul rus Rosneft, liderul de piaţă controlat de stat din industria petrolieră rusească, a fost amendat cu 5,28 miliarde de ruble (180 de milioane de dolari) pentru că a încălcat legislaţia anti-trust.

De assemenea, autorităţile au mai amendat în luna august cu 8,9 miliarde de ruble (304 milioane de dolari) companiile TNK-BP şi Gazprom Neft.

Vagit Alekperov, principalul acţionar

Unul dintre principalii acţionari aim companiei este preşedintele companiei, Vagit Alekperov, care deţine 20,4% din titluri. Totodată, vicepreşedintele companiei, Leonid Fedun, deţine 9,1% din acţiuni. Dintre acţionari mai face parte şi grupul american Conoco Philips, cu o participaţie de 20%.

Capitalul acţionar al LUKoil se ridică la 850,6 milioane acţiuni, ceea ce înseamnă că, împreună, Vagit Alekperov şi Leonid Fedun controlează aproximativ 30% din acţiuni, suficient pentru a avea drept de veto asupra deciziilor Consiliului de Administraţie al celei de a doua companii petroliere din Rusia.

Lukoil deţine în România peste 300 de benzinării şi controlează rafinăria Petrotel-Lukoil de la Ploieşti.