Dacă Occidentul nu se va așeza la masa convorbirilor cu oficialitățile de la Minsk în condițiile acestuia din urmă, ci va continua politica sancțiunilor, această confruntare s-ar putea încheia cu un al treilea război mondial – a declarat Aleksandr Lukașenko în cursul „Marii conversații cu președintele” (o mare conferință de presă, după modelul celei ținute anual de președintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin – n. red.), ținută pe 9 august. El se așteaptă ca, dacă va fi necesar, „puterea nucleară” Rusia va interveni în favoarea sa.

“Vom vedea care vor fi consecințele dacă nu vă vine mintea la cap (…) Voi chiar declanșați un al treilea război mondial”

„Sancțiunile? Introduceți-le. Vom trăi și vom vedea care vor fi consecințele dacă nu vă vine mintea la cap. Trebuie să ne așezăm și să ne gândim cum să ieșim din această situație. Ascultați, voi chiar declanșați un al treilea război mondial. Ce ne tot împingeți pe noi și pe ruşi spre așa ceva? Ce, vreți să învingeți în acest război? În acest război nu vor exista învingători, iar dacă vor fi, nu veți fi voi. Așa că calmați-vă.

În timp ce îndurăm asta cu răbdare, haideți să ne așezăm la masa negocierilor și să discutăm cum să ieșim din această situație, altfel ne vom împotmoli în așa fel încât nu va mai exista cale de întoarcere. Acesta este sfatul meu pentru voi”, a declarat Aleksandr Lukașenko în timpul conferinței de presă ținute pe 9 august, răspunzând la întrebarea jurnalistei de la BBC, scrie Nezavisimaia Gazeta.

„Voi luptați nu numai cu mine, ci cu întreaga lume slavă”, a precizat președintele Republicii Belarus. Tema răspunsului dur dat la sancțiuni de către Republica Belarus și Federația Rusă a fost pusă în discuție în repetate rânduri în cursul conferinței de presă atunci când Lukașenko răspundea la întrebările jurnaliștilor care reprezentau mass-media occidentală.

Susținătorii puterii de la Minsk practic le-au organizat corespondenților de la CNN și BBC o hărțuială colectivă. Lukașenko a repetat de câteva ori propunerea să se așeze la masa tratativelor „până când nu trecem de linia roșie”, „nu ne punem reciproc la colț”. Totodată, el a dat de înțeles de câteva ori că, în acest caz, adversarii Republicii Belarus vor avea de-a face cu Rusia. „Rusia nu ar da înapoi și nu ar pierde Republica Belarus, iar Rusia este o putere nucleară”, a spus el, referindu-se la evenimentele de anul trecut.

Situaţia de la graniţa dintre Belarus şi Lituania ar putea evolua pâna la un conflict armat cu Occidentul

După cum reieșea din ceea ce a afirmat Lukașenko, conflictul armat cu Occidentul ar putea începe la granița cu Lituania. Răspunzând la întrebările referitoare la conflictul legat de migrația de la granița belaruso-lituaniană, Lukașenko nu a exclus că situația ar putea evolua până la un conflict armat.

„Ei ne provoacă la un conflict militar”, a afirmat conducătorul Republicii Belarus. „Vor ajunge până în punctul să o ia peste bot, și nu-i va salva nicio Londră și niciun Washington. Nimeni nu le va lua apărarea și nici măcar o vorbă nu va spune”, a afirmat Lukașenko, referindu-se la conducerea lituaniană.

Propunând Occidentului convorbiri, Aleksandr Lukașenko declară că acestea ar trebui să aibă loc fără niciun fel de condiții, inclusiv din partea Lituaniei.

„Eu nu trebuie să pun condiții. Voi nu aveți dreptul să-mi puneți condiții. Nu eu am ascuns la mine luptători. Dacă doriți, haideți să începem un dialog, dar fără niciun fel de condiții prealabile”, a spus Lukașenko.

Acest lucru se referă, între altele, și la eliberarea prizonierilor politici. Lukașenko a declarat că nici în Republica Belarus nu există prizonieri politici. Toți cei care stau în prezent în închisori sunt infractori care au încălcat legea, a spus Lukașenko. În țară nu există nici represiuni, nu au existat nici torturi, a spus președintele Republicii Belarus, răspunzând la întrebările jurnaliștilor occidentali. Toate fotografiile și materialele video, care demonstrează contrariul, au fost fabricate de protestatari și de presa plătită de Occident.

„Asta nu este presă, este un gunoi. Noi am curățat această mizerie și vom continua să o facem. Ei au denaturat totul”, a spus Lukașenko, referindu-se la distrugerea presei din republică care nu este de stat. Lukașenko nu a negat faptul că în țară se face „o curățare”.

Lukașenko ar continua să controleze Belarus chiar şi sub noua Constituţie

Lukașenko este însă gata să facă o reformă constituțională și să treacă la transferarea puterii sub controlul său personal. În țară va fi organizat un referendum la care va fi adoptată o nouă Constituție, iar în legislația republicii va apărea Adunarea Populară din întregului Belarus (VNS), precum și organul permanent al acesteia, prezidiul. Lukașenko nu a exclus faptul că va conduce acest organ și-și va păstra pentru sine funcțiile cheie de control.

„Curând, foarte curând”, a răspuns Lukașenko la întrebarea când va apărea în Republica Belarus un nou președinte.

Organizată cu prilejul marcării unui an de la alegerile prezidențiale și declanșarea crizei politice, conferința de presă ținută de Aleksandr Lukașenko a durat mai mult de șapte ore fără pauză. Opinia publică nu a auzit însă niciun fel de declarații de senzație sau noutăți.

„Ca să fiu sincer, nu am înțeles de ce a avut loc această conferință de presă, deoarece el (președintele – n. red.) nu a comunicat niciun mesaj nou, a repetat toate vechile stereotipuri referitoare la ce s-a petrecut acum un an, a făcut aprecieri foarte grosolane în legătură cu pozițiile adversarilor săi – atât interni, cât și externi”, a comentat, pentru „Nezavisimaia Gazeta”, analistul politic Valeri Karbalevici despre cele afirmate de Aleksandr Lukașenko.

Expertul a amintit faptul că s-au auzit de toate – și amenințările de a inunda Europa cu deșeuri nucleare și de a organiza o criză a migranților la frontieră și, astfel, „să le dea peste bot” țărilor vecine.

Sursă foto: Dreamstime