Cutremur în Europa. Letonia a fost pusă într-o situație fără precedent. În cursul zilei de marți a fost declarată stare de urgență, iar sute de migranți s-au adunat de-a lungul frontierei ţării cu Belarus, în ceea ce se crede că este o acţiune deliberată a Minskului, relatează DPA.

În ceea ce privește starea de urgență, potrivit sursei citate, aceasta este aplicată în mai multe regiuni din sud-estul şi sudul ţării, aproape de graniţa cu Belarus. Totodată, măsura este în vigoare până pe 10 noiembrie, a anunţat guvernul de la Riga.

Potrivit agenției de presă BNS, măsura de stare de urgență oferă poliției de frontieră oportunitatea să trimită înapoi migranţii care au intrat ilegal în ţară din Belarusul vecin, folosind forţa dacă este nevoie.

Reacția președintelui Belarus

O serie de declarțaii în acest sens au venit și din partea președintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Mai exact, acesta a ameninţat deschis că va trimite migranţi din ţările devastate de război precum Siria, Afganistan şi Irak, ca represalii pentru sancţiunile impuse de Uniunea Europeană pentru încălcările grave ale drepturilor omului în Belarus, în urma rezultatelor disputate ale alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

Amintim faptul că, în ultima perioadă, trecerile ilegale de frontieră în Lituania, parte a blocului comunitar, au crescut semnificativ şi guvernul lituanian a declarat starea de urgenţă pentru a i se permite să răspundă mai repede.

Sursa citată precizează că până în prezent, 283 de persoane au fost arestate pentru trecere ilegală a frontierei în Letonia numai în ultimele patru zile. În același timp, în ultimele luni, peste 340 de persoane în total au fost arestate.

Trebuie subliniat faptul că, UE are în vedere impunerea unor sancţiuni suplimentare împotriva lui Lukaşenko pentru instrumentalizarea migranţilor în scopuri politice.

Totodată, un alt factor îl reprezintă și protestele în masă din Belarus în vara trecută, care au fost declanşate de alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, considerate pe larg ca trucate. Atunci, Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi potrivit comisiei electorale a ţării şi a fost învestit pentru un al şasea mandat prezidenţial succesiv.